NRK Meny
Normal

Stadig flere gutter selger sex

Fem prosent av gutter i alderen 14–16 år i Trondheim har solgt sex. Andelen er mer enn dobbelt så høy som i Oslo.

Prostitusjon

En ny undersøkelse viser at det er mer vanlig blant gutter i Trondheim å selge sex enn det er blant jentene. (ILLUSTRASJONSBILDE)

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Merete Baustad Ranum

Høyres kommunalråd Merete Baustad Ranum mener resultatene i ungdomsundersøkelsen er nedslående.

Foto: Privat

Det er ungdomsundersøkelsen i Trondheim som viser dette. Høyres kommunalråd Merete Baustad Ranum mener resultatene er nedslående.

– Svært alvorlig

– Dette er veldig høye tall, og det er svært alvorlig. Samtidig er det positivt at tallene nå kommer fram. Måten det er spurt på og at så mange har svart er positivt. Da har vi også muligheten til å få gjort noe med det, sier Høyre-politikeren.

Ungdomsundersøkelsen blir gjennomført hvert fjerde år. Over 8000 elever fra åttendeklasse i ungdomsskolen til andreklassen i videregående er spurt.

Fem prosent av de spurte guttene forteller altså at de har solgt sex. Tilsvarende tall for Oslo er 2,1 prosent. Men det er ikke første gang gutteprostitusjon er et tema i Trondheim.

Mer vanlig enn blant jenter

– Også tidligere har vi hatt en del gutteprostitusjon i Trondheim. Det var bakgrunnen for at man startet prosjektet Ung-pro i sin tid. Så ble omfanget mindre, men nå ser vi en økning igjen, sier Merete Baustad Ranum.

Ifølge undersøkelsen er salg av sex mye vanligere blant gutter enn jenter. 1,6 prosent av jentene oppgir at de har solgt sex, mens altså tre ganger så mange gutter sier det samme.

– Det er overraskende at det er så mange flere gutter enn jenter. Undersøkelsen viser i det hele tatt veldig høye tall når det gjelder prostitusjon, mener Baustad Ranum.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal