Hopp til innhold

St. Olavs Hospital innrømmer feil

Nå mener viseadministrerende direktør ved sykehuset at pasientreiseordninga må gjennomgås etter at en kreftpasient ble bedt om å reise 40 mil for strålebehandling fem dager i uken i fem uker.

Kreftpasient Eva Flått måtte reise Namsos-Trondheim hver dag i fem uker for å få strålebehandling, var beskjeden fra Pasientreiser. St. Olavs hospital reagerer på praksisen og tilbyr nå å dekke overnatting.

Eva Flått fra Namsos er veldig letta over at hun nå får dekt hotellopphold i Trondheim når hun behandles for kreft.

Stein Kaasa

Viseadministrerende direktør ved St. Olavs Hospital, sier de nå vil rydde opp i denne saken.

Foto: NRK
Eva Flått

Eva Flått blir behandla for kreft ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Dette er ikke riktig, og man bør se på hvor langt det er rimelig at pasienter skal reise for behandling. Reiseordningen slik den er i dag, er ikke til det beste for pasienten, og derfor har vi sagt at vi nå betaler opphold, sier viseadministrerende direktør ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Stein Kaasa til NRK.

Eva Flått fra Namsos skulle, ifølge Helse Midt-Norge, kjøre til Trondheim fem dager i uken, fem uker i strekk, mens hun ble behandlet for kreft.

Flått går til behandling på St. Olavs Hospital i Trondheim. Det eneste tilbudet hun fikk fra Helsevesenet var å reise på billigst mulig måte mellom de to byene, hver dag i fem uker.

– For meg virker det helt unaturlig. Å reise så langt hver dag er en hard belastning selv om man er frisk, sier hun til NRK.

Lover å rydde opp

Trond Skillingstad, som er kommunikasjonsdirektør i Helse Nord-Trøndelag, er enig i at dette ikke er riktig.

Ifølge Trønder-Avisa var både Helse Midt-Norge, Helse Nord-Trøndelag og St. Olavs Hospital involvert i et videooverført møte mellom de ulike helseforetakene mandag morgen.

– Vi visste at NRK kom til å omtale problemstillingen, og så ingen grunn til å vente med å rydde opp, sier Skillingstad.

Vil følge opp saken

Helseforetaket beklager nå det som har skjedd, og sier at de vil dekke hotellopphold for Flått. Distriktssjef for Kreftforeninga i Midt-Norge, Eva Fånes, sier de nå vil kjempe for å unngå flere slike saker.

– Når pasientene er på det vi kaller seriebehandling, så kan de falle mellom to stoler. Da er det nasjonal praksis som gjelder, og der skal man bruke skjønn. Det kan føre til urettferdighet. Vi lover å følge opp denne saken, sier hun til NRK.

Eva Flått er lettet over at sykehuset nå vil betale for hotellopphold. Men etter at hun stod fram i media, har det kommet henvendelser fra flere med lignende historier.

Stein Kaasa ved St. Olavs Hospital har følgende beskjed til de det måtte gjelde:

– Ta kontakt, så ordner vi opp i dette, sier han.