Hopp til innhold

Innfører munnbindpåbud for uvaksinerte ansatte

Regjeringen innfører munnbindpåbud for all uvaksinert helsepersonell. I Trondheim hadde de allerede bestemt seg for dette torsdag kveld.

St. Olavs hospital

PÅBUD OM MUNNBIND: St. Olavs hospital kartlegger nå hvilke ansatte med pasientkontakt som er vaksinerte og uvaksinerte.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

St. Olavs hospital i Trondheim opererer på gult beredskapsnivå og har snart sprengt kapasitet. Det samme gjelder kapasiteten til flere av legesentrene i byen.

Sykehuset har innført flere tiltak den siste uka. Ansatte må holde enmetersregelen, i tillegg til at flere sosiale arrangement i sykehusregi har blitt avlyste.

42 ansatte ved sykehuset har den siste uka fått påvist koronasmitte, der de fleste har blitt smittet utenfor sykehuset.

Nå skal alle sykehusene sette i gang tiltak for uvaksinert helsepersonell.

Munnbind på alle norske sykehus

Helseminister Ingvild Kjerkol sa under pressekonferansen at regjeringen ønsker mer testing for å beskytte de mest sårbare blant oss. Det inkluderer også uvaksinert helsepersonell.

– Vi ønsker jevnlig testing av uvaksinert helsepersonell og en klar beskjed om at de må bruke munnbind, uttalte Kjerkol.

– Det kan forhindre mer inngripen på sikt. De siste månedene har vi hatt nedjustert TISK. Nå endrer vi på dette, fortsatte hun.

Nytt er også at alle nærkontakter til smittede må teste seg. Nærkontakter anbefales to tester, og oppfordres samtidig til å holde seg hjemme til resultatet av første test foreligger.

Uvaksinerte skal bruke munnbind

St Olav er i ferd med å kartlegge vaksinestatusen til alle ansatte som er i kontakt med pasienter.

– De som er uvaksinerte skal ta i bruk munnbind, i tillegg til generelle smitteverntiltak.

Dette skriver Grethe Aasved, administrerende direktør ved St. Olavs hospital i en e-post til NRK.

Ansatte som har pasientkontakt vil nå få spørsmål om de er vaksinerte eller ikke.

Ledelsen har full forståelse for at ansatte eventuelt ikke ønsker å oppgi vaksinasjonsstatus. Men dersom de ikke oppgir dette vil de bli ansett som uvaksinerte.

Aasved understreker at kartleggingen er drøftet med både tillitsvalgte og verneombud.

Ansatte forstår arbeidsgiver

– Vi har forståelse for at arbeidsgiver har et behov for å beskytte pasienter. Pasientsikkerheten kommer aller først.

Det sier Gro Lillebø, foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved St. Olavs hospital.

Lillebø forteller at det ikke har kommet noen reaksjoner fra de ansatte om vaksinekartleggingen.

Gro Lillebø

Gro Lillebø, foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved St. Olavs hospital har forståelse for arbeidsgivers behov for å kartlegge de ansattes vaksinestatus.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Den foretakstillitsvalgte mener at det er viktig at informasjonen om de ansattes vaksinasjonsstatus ikke lagres, av hensyn til personvern.

– Vaksine er i utgangspunktet en privatsak, men samtidig skal sykehuset ivareta pasientsikkerheten. Så her blir det to hensyn å veie opp mot hverandre, sier Lillebø.

Ledelsen opplyser at de ansattes vaksinasjonsstatus ikke skal lagres i forbindelse med kartleggingen.

Utfordringer ved byens legesentre

Koronaviruset skaper også utfordringer for flere av legesentrene i Trondheim.

– Akkurat nå er situasjonen uoversiktlig, sier Hilde Myhre, enhetsleder enhet for legetjenester og smittevernarbeid i Trondheim kommune.

En rekke fastleger og helsesekretærer ved byens legesentre har blitt smittet den siste uken. Dette skaper logistikkutfordringer der få ansatte må håndtere mange arbeidsoppgaver.

– Fastlegene i Trondheim er presset fra før. Det har vært stort pågang og det er tøft å være fastlege nå, sier Hilde Myhre, enhetsleder enhet for legetjenester og smittevernarbeid i Trondheim kommune.

Et av byens legesentre har sterkt begrenset kapasitet og flere andre har begrenset kapasitet grunnet sykdom hos de ansatte.

Legevakten har også bemanningsutfordringer på grunn av sykdom og har ikke kapasitet til å bistå annet enn for øyeblikkelig hjelp.

I beredskapsplanen står det at legesentrene skal vikariere for hverandre ved sykdom. Dette slår nå sprekker da de aller fleste legesentrene er rammet av smitte, forteller Myhre.

Kommunen følger nå bemanningssituasjonen ved de ulike legesentrene nøye.

Denne situasjonen anser vi som alvorlig. Vi følger situasjonen tett, og er i dialog med aktuelle legesentre og legevakten for å finne løsninger.