– Jeg har vondt overalt

Hallgeir Martin Lundemo har løpt 300 kilometer og 15 000 høydemeter i løpet av 70 timer.

Hallgeir Martin Lundemo i mål

Hallgeir Martin Lundemo var en svært sliten mann da han kom i mål etter en 70 timer lang løpetur i Meråkerfjella.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Hallgeir Martin Lundemo på Fonnfjellet

Hallgeir Martin Lundemo (t.v.) sammen med Egil Haugbjørg på Fonnfjellet, 1100 meter over havet.

Foto: Privat
Hallgeir Martin Lundemo

Her er Lundemo på Hårrådalsskaftet fredag kveld.

Foto: Privat

En svært sliten 47-åring kom i mål like etter klokka 10 mandag formiddag. Da hadde han løpt siden fredag klokka 12.

– Jeg er så mørbanket som jeg aldri har vært før. Akkurat nå greier jeg ikke å reise meg fra den sakkosekken jeg sitter i, sier Lundemo.

Se video av målgangen lengre ned i saken

300 kilometer og 56 fjelltopper

I løpet av helga har han løpt nærmere 300 kilometer og besteget 56 fjelltopper i hjemkommunen Meråker. I løpet av hele turen har han løpt til sammen 15 000 høydemeter.

Turen ble både lenger og hardere enn han hadde sett for seg.

– Etter ei stund begynte jeg å se både folk og fe ute i naturen som egentlig ikke var der. Jeg fikk også problemer med å så klart da jeg var på mitt trøtteste, sier Lundemo.

De første 24 timene synes han gikk bra. Men fra og med da begynte kroppen å merke hardkjøret. De siste fem timene av løpet var nesten uutholdelige.

– Jeg hadde så vondt i beina, hendene, ryggen og ansiktet. Jeg har så vondt i munnen nå at jeg nesten ikke greier å prate med deg.

Hallgeir Martin Lundemo har også tidligere gjennomført lange løp. Men ingen i nærheten av det han nettopp har fullført.

Les også: Lundemo holder koken

Fokus på kommunesammenslåing

Bakgrunnen for det ekstreme løpet har vært å sette søkelyset på regjeringas ønske om å slå sammen kommuner.

Ved å bestige 56 topper i hjemkommunen Meråker ønsker Lundemo å fortelle politikerne at de ikke bare kan tenke på folketall når kommuner skal slås sammen. De må også tenke på den geografiske størrelsen til kommunene.

Meråker kommune har litt over 2500 innbyggere, men et areal på nesten 1300 kvadratkilometer.

– Jeg er ikke generelt uenig i kommunesammenslåing, men jeg ønsker ikke at Meråker og Stjørdal skal slås sammen. Så på min egen lille måte vil jeg markere dette ved å løpe rundt hele kommunen, så Lundemo før han startet på den lange løpeturen fredag.

Målgang etter Lundamo sin ekstremtur i meråkerfjellene. Han skulle sette fokus på kommunesammenslåing mellom Meråker og Stjørdal. Hallgeir Martin ville vise at det ikke er en god ide.

56 fjelltopper og 15 000 høydemeter er unnagjort for Hallgeir Martin Lundemo.

Sitt livs hardeste løp

Selv om kroppen er helt utslått etter målgang, så greier han likevel å trekke fram noen høydepunkt.

– Jeg hadde en fantastisk start. Jeg traff godt på postene og de første ti timene gikk fint. Alt gikk fint inntil jeg fikk gnagsår og magesjau.

Underveis i løpet har han fått selskap av flere. Støtteapparatet har både holdt følge med han på enkelte strekninger og levert mat og drikke til han ute i terrenget. En konjakk har han også unt seg på en av fjelltoppene.

– Det var helt ubeskrivelig å se målstreken. Det var rått. Jeg hadde det så vondt og hadde tenkt så mange negative tanker i natt. Når jeg begynte å se at slutten nærma seg, så ville jeg bare få det overstått.

Nå ser han fram til å ta det rolig ei lita stund.

– Jeg kommer nok til å få skikkelig gangsperr. Men så skal det bli gøy å fortelle om denne reisen når jeg har fått summet meg litt. Det var en artig erfaring. Men først skal jeg pusse tennene, avslutter Lundemo mens han ligger langflat i sakkosekken sin.