Hopp til innhold

Sporet opp unik fargefilm fra 2. verdenskrig

En fransk fargefilm fra krigshandlingene i Norge for 77 år siden har dukket opp. Filmen viser blant annet den tyske bombingen av Namsos 20. april 1940.

Bilder fra Les Amitiés France

Den 21 minutter lange filmen gir et unikt innblikk i dramaet som utspilte seg da de franske soldatene sammen med britiske soldater ble sendt til Trøndelag for å gjenerobre landsdelen fra de tyske okkupantene.

Opptakene ble gjort av en fransk kaptein på hans ferd fra Frankrike til Norge i april for 77 år siden. I mange år har Rolf Mokkelbost fra Namsos prøvd å spore opp filmen.

– Det var kaptein Mallez som gjorde opptakene, men etter noen år forsvant filmen, forteller Mokkelbost

Filmen skal ha blitt vist på kino i Namsos en gang på 1960-tallet, men har ikke vært å oppdrive etter det.

– Videoen ble funnet i bunnen av ei eske som skal ha tilhørt sjefen for de franske alpejegerne. Det var veldig spesielt da jeg fikk filmen tilsendt i posten for ikke så lenge siden. Dette er en unik film som viser reisen fra Belley til Skottland, og med båt inn til Norge og Namsos, sier Mokkelbost

Rolf Mokkelbost

Rolf Mokkelbost har i mange år samarbeidet med franske krigsveteraner som var i Namsos i 1940.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Sjeldent og veldig interessant

Det er den fransk-norske venneforeningen og foreningen Aux Marins som nå har gjort det unike filmmaterialet tilgjengelig. Det finnes nemlig få filmopptak i farger fra de urolige aprildagene i 1940 da Tyskland okkuperte Norge.

– Det er sjeldent og jeg synes det er veldig interessant at man her har fargeopptak fra det som er de mer nordlige områdene i Norge. Det meste av foto og filmmateriale er i svart hvitt. Fargefilm var både dyrt og ikke spesielt utbredt, sier historiker Anette Homlong Storeide ved NTNU.

Anette Homlong Storeide

Førsteamanuensis Anette Homlong Storeide jobber ved Falstadsenteret i Levanger kommune.

Foto: Marit Langseth / NRK

Homlong Storeide synes også det er interessant at opptakene er gjort av en fransk kaptein, som ut ifra opptakene synes å være like så interessert i lokalbefolkningen som selve krigshandlingene.

– Ut ifra lokalhistorie og å fortelle krigshistorie er det interessant og spesielt. Det man har minst dokumentasjon av er sivilbefolkningen, forteller historikeren.

Viktig by

I aprildagene 1940 ble Namsos en svært strategisk viktig by i verdenskrigen som raste. Tyskerne hadde okkupert Norge 9. april, og de tyske styrkene beveget seg nå rundt i stadig større deler av Trøndelag. Men i Paris og London bestemte de seg for å gjøre et forsøk på å jage tyskerne tilbake.

Fra midten av april ble det satt i land flere tusen britiske og franske soldater i Namsos.

Da tyskerne oppdaget at de allierte soldatene, ble byen bombet på Adolf Hitlers bursdag den 20. april.

Namsos ble bombet

Hele sentrum av Namsos ble ødelagt i bombingen. Tre sivile og ti soldater ble drept, selv om de aller fleste av byens befolkning hadde rømt fra byen. 207 hus ble helt ødelagt og 1350 mennesker ble husløse.

De allierte ga opp kampen mot tyskerne, og natt til 3. mai 1940 ble soldatene evakuert fra Namsos i flere båter.

Hele den unike fargefilmen blir vist i Namsos kulturhus torsdag formiddag, og blir da overlevert Namsos kommune som skal ta vare på den.

Namsos bombet 20. april 1940

Namsos sentrum ble helt ødelagt i det tyske angrepet 20. april 1940.

Foto: , Scanpix