NRK Meny
Normal

Sporer øvelseskjøringa med ny app

Gjensidige forsikring satser på en ny app for å fremme mengdetrening blant nye sjåfører. Nå kan 16 år gamle David Suzen fra Stjørdal spore øvelseskjøringa si med GPS.

Forsikringselskap lanserer en app for å øke megden av øvelsekjøring før man tar lappen.

SE VIDEO: Mor og sønn, Elisabeth og David Suzen tar i bruk ny teknologi i øvelseskjøringen.

Nye sjåfører topper ulykkesstatistikken i trafikken, og for å minske risikoen anbefaler Statens vegvesen at man kjører minst 2000 kilometer med ledsager før førerprøven. Nå lokker Gjensidige med en ny app for å få ungdom til å kjøre mer.

– Hun hyler litt hvis jeg gjør noe feil

Stilige funksjoner

I tillegg til å registrere distansen med GPS, er det også lagt inn en rekke funksjoner som skal skape mer bevissthet om kjøringen.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

16 år gamle David Suzen har øvelseskjørt med sin mor Elisabeth i snart ett år. Selv om hun gjør en god jobb, gleder han seg til å ikke ha henne i passasjersetet hele tiden. Han vil bli en trygg sjåfør og er overbevist om at appen og mengdetrening kan hjelpe ham med det.

– Appen kan hjelpe meg mye. Nå ser jeg hva jeg har øvd på og hva jeg trenger å øve mer på. Det er også ganske kult med alle funksjonene. Jeg kan for eksempel se at de første 50 kilometerne jeg kjørte, tilsvarte Hamar-Gjøvik. Mitt neste mål er Molde-Steinkjer, sier David Suzen til NRK.

Motiverer

Elisabeth Suzen er meget begeistret for den nye appen. På de første turene med øvelseskjøring skrev hun det ned i en bok, men den var det lett å glemme. Nå starter de appen før de begynner å kjøre, og hele turen blir registrert automatisk. Hun mener at appen motiverer både mor og sønn til å øvelseskjøre mer.

– Jeg vet at dagen kommer da jeg ikke får være med å passe på. Da er det viktig for meg som mor at David er best mulig rustet til å møte trafikken alene. Øvingen vi gjør på privaten er viktig som et supplement til det de gjør på kjøreskolen, og appen motiverer oss begge til å øve mer, sier Elisabeth Suzen til NRK.

Vil nå ungdom

Vil ha ferre ulykker

– Tidligere har vi brukt kjørebok i papir, men nå kan foreldre skrive under elektronisk for å dokumentere kjørelengde.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Økonomisk har det store fordeler for forsikringsselskapene at folk blir flinkere til å kjøre. Gjensidige forteller at personskader i trafikkulykker kan henge med de lenge, og det vil være positivt for hele samfunnet med færre ulykker. Siden ferske sjåfører er spesielt utsatt er det mye dyrere for ungdom å forsikre egen bil, men med gjennomført mengdetrening kan forsikringsselskapet gi rabatter.

– Det er mye enklere for oss å få med ungdommene på denne type prosjekter hvis vi når de på de plattformene de bruker, og derfor har vi utviklet appen, sier Christian Røst fra Gjensidige Stjørdal til NRK.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25