Sporer øvelseskjøringa med ny app

Gjensidige forsikring satser på en ny app for å fremme mengdetrening blant nye sjåfører. Nå kan 16 år gamle David Suzen fra Stjørdal spore øvelseskjøringa si med GPS.

Forsikringselskap lanserer en app for å øke megden av øvelsekjøring før man tar lappen.

SE VIDEO: Mor og sønn, Elisabeth og David Suzen tar i bruk ny teknologi i øvelseskjøringen.

Nye sjåfører topper ulykkesstatistikken i trafikken, og for å minske risikoen anbefaler Statens vegvesen at man kjører minst 2000 kilometer med ledsager før førerprøven. Nå lokker Gjensidige med en ny app for å få ungdom til å kjøre mer.

– Hun hyler litt hvis jeg gjør noe feil

Stilige funksjoner

I tillegg til å registrere distansen med GPS, er det også lagt inn en rekke funksjoner som skal skape mer bevissthet om kjøringen.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

16 år gamle David Suzen har øvelseskjørt med sin mor Elisabeth i snart ett år. Selv om hun gjør en god jobb, gleder han seg til å ikke ha henne i passasjersetet hele tiden. Han vil bli en trygg sjåfør og er overbevist om at appen og mengdetrening kan hjelpe ham med det.

– Appen kan hjelpe meg mye. Nå ser jeg hva jeg har øvd på og hva jeg trenger å øve mer på. Det er også ganske kult med alle funksjonene. Jeg kan for eksempel se at de første 50 kilometerne jeg kjørte, tilsvarte Hamar-Gjøvik. Mitt neste mål er Molde-Steinkjer, sier David Suzen til NRK.

Motiverer

Elisabeth Suzen er meget begeistret for den nye appen. På de første turene med øvelseskjøring skrev hun det ned i en bok, men den var det lett å glemme. Nå starter de appen før de begynner å kjøre, og hele turen blir registrert automatisk. Hun mener at appen motiverer både mor og sønn til å øvelseskjøre mer.

– Jeg vet at dagen kommer da jeg ikke får være med å passe på. Da er det viktig for meg som mor at David er best mulig rustet til å møte trafikken alene. Øvingen vi gjør på privaten er viktig som et supplement til det de gjør på kjøreskolen, og appen motiverer oss begge til å øve mer, sier Elisabeth Suzen til NRK.

Vil nå ungdom

Vil ha ferre ulykker

– Tidligere har vi brukt kjørebok i papir, men nå kan foreldre skrive under elektronisk for å dokumentere kjørelengde.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Økonomisk har det store fordeler for forsikringsselskapene at folk blir flinkere til å kjøre. Gjensidige forteller at personskader i trafikkulykker kan henge med de lenge, og det vil være positivt for hele samfunnet med færre ulykker. Siden ferske sjåfører er spesielt utsatt er det mye dyrere for ungdom å forsikre egen bil, men med gjennomført mengdetrening kan forsikringsselskapet gi rabatter.

– Det er mye enklere for oss å få med ungdommene på denne type prosjekter hvis vi når de på de plattformene de bruker, og derfor har vi utviklet appen, sier Christian Røst fra Gjensidige Stjørdal til NRK.