Hopp til innhold

Spiste sitt eget egg

Tre egg har blitt til to. Ivrige fugle-tittere har sett skjæremor spise innholdet i ett av eggene.

Video Skjærereir3

Skjærereir

Det minker stadig i skjæremor sitt reir utenfor Her og Nå sine redaksjonslokaler hos NRK på Tyholt i Trondheim. Mens to skjæreunger begynner å få fjær på kroppen, er tre egg blitt til to.

  • Følg rugingen direkte her

Spiser vanligvis ikke ungene sine

Skjæreungene og to egg

Nå er det bare to egge igjen i reiret.

Foto: NRK

En av dem som har fulgt nøye med på den direktesendte rugingen har meldt ifra til NRK at skjæremor spiste innholdet av ett av eggene ved 19-tiden mandag kveld.

Avdelingsingeniør ved Seksjon naturvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Odile Wallerath, forteller at hun først trodde det holdt på å skje et større uhell da hun så hva skjæra gjorde.

- Jeg så at skjæremor spiste innholdet til et av sine 3 egg. Det var tydelig å se at det måtte har vært et embryo/død unge med hudfarge som hos de små kyllingene. Det var en stor kompakt klump. Hun tok så til slutt eggeskallet, løftet seg opp fra reiret og forsvant med det, forteller hun.

Vi har snakket med biolog og skjæreekspert Magne Husby ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Han sier det særs uvanlig at skjæra spiser sine egne unger.

– Hun vil høyst sannsynlig ikke spise barna sine. Dersom egget sprekker eller råtner, fjerner hun vanligvis egget. Døde unger, som kunne vært viktig næring for mora, blir kastet ut av reiret, sier Husby til NRK.

Spiser egg

Om egget ikke var befruktet, kan skjæra ha spist innholdet. Plomme og hvite betyr verdifull kost i den slitsomme rugeperioden.

– Dette skjer når egget blir knust eller sprekker, da renner det ut eggehvite og plomme. Skjæra kan da spise opp det som renner ut, sier generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening, Kjetil Solbakken til NRK.

– Ikke håp

Skjærmor startet med seks flotte egg i reiret. Allerede før første unge var utklekket, forsvant ett av eggene. Fredag 20. mai klokken 11.47 ble den første ungen observert i reiret. Skjæremor og skjærefar ruget utrettelig videre og dagen etterpå kom den andre skjærebabyen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Skjære i reir

Skjæremor ruger utrettelig på eggene sine.

Foto: NRK

Nå ligger det bare to egg igjen. Det er dårlig nytt, mener Husby.

– Det er ikke håp om flere unger nå. Det kan være at eggene ikke er befruktet eller at de ikke har utviklet seg normalt i rugeperioden. Det kan også hende at foreldrene ikke har vært flinke nok til å ruge, forklarer Husby.

Tøff vår

Skjæra legger eggene sine i april/mai. Rugetiden er 17–19 dager. Når ungene vel og vakkert er ute av egget, må de holdes i mors lune rede i 22–27 dager.

– Det har vært en tøff vår. Da eggene ble lagt i april, var det fremdeles snø. Det kan også hatt noe å si, sier Husby.

Dårlig resultat

Skjæra legger som regel seks-sju egg, men kan legge helt opp til elleve egg. Vanligvis blir nesten alle eggene klekket. Men de som har kommet seg ut av egget, er ikke garantert en lykkelig barndom.

– Etter at ungene er klekket ut, er det fremdeles stor fare for at de ikke vokser opp. Halvparten dør ofte i reiret på grunn av at de er mange som slåss om maten, forklarer Husby.

Hos «vår» skjære har kun to av seks egg gitt levende resultat. Det mener biologen er et uvanlig dårlig resultat.

Godt for de to

Skjæreksperten tror de to sjarmtrollene som må maser etter mat i redet, har gode muligheter for å klare seg.

– Nå som de er så få som har klekt, har de stor mulighet til å overleve. De er bare to som skal slåss om mat og oppmerksomhet, sier Husby.

Skjæreunger

To skjæreunger er klekt ut. På bildet er det tre egg i reiret, nå er det er bare to.

Foto: NRK