Eivind (21) ledet konsert med 20 millioner seere

Ei musikkhistorisk hendelse i Nepal, sier folk om kammerorkester-konserten Eivind Rossbach Heier (21) fra Trondheim ledet. Konserten hadde 20 millioner tv-seere.

Kammerorkester spilte for 20 millioner

Konserten fredag kveld i Katmandu, omtales allerede som en musikkhistorisk hendelse i Nepal.

Foto: Terje Winther

De Unges Orkesterforbund har i samarbeid med nepalske Crescendo International Orchestra gjennomført et prosjekt for å bygge opp et kammerorkester. Noe slikt har aldri skjedd før i Nepal.

Midt i det hele står cellisten Eivind Rossbach Heier fra Trondheim, som instruktør og spillende orkesterleder.

– Dette er stort og givende for alle involverte. Nepals befolkning trenger glede. Mange sliter fremdeles etter jordskjelvet i vår. Vi ønsker og håper å kunne fortsette det musikalske samarbeidet, som har vært vellykket på alle vis, sier Heier.

Sammen med seg har han Carl Ninian Wika (fiolin) og Ole Rasmus Bjerke (bratsj). De studerer også musikk ved NTNU, og har som Eivind instruert nepalske orkestermusikere.

Fullt hus

Fredag kveld var det klart for norsk-nepalsk kammerkonsert i hovedstaden Katmandu. Aldri før har så mange musikere spilt klassisk musikk sammen og samtidig i Nepal.

Konserten trakk fullt hus, inkludert et stort medieoppbud. TV-kanalen «News 24» regnes som den største nyhetskanalen i Nepal, og den viste 25 minutter av konserten. Trolig fikk mellom 20 og 30 millioner tv-seere i Nepal og Nord-India med seg konserten.

Undervisning cello

21 år gamle NTNU-studenten Eivind Rossbach Heier (t.h.) underviser cellister i Nepal, og leder samtidig det nye kammerorkesteret i Katmandu.

Foto: Terje Winther

NTNU-studentenes innsats for kammerorkesteret er beskrevet i Nepals største engelskspråklige avis, The Himalayan Times.

Skriver musikkhistorie

NTNU-student Rossbach Heier forteller om en av de nepalske musikerne som fredag kveld ga uttrykk for si opplevelse, med sterke ord.

– Hvis jeg dør nå, kan jeg dø lykkelig, var cellistens spontane replikk etter konserten.

Avisomtale Nepal

Den største engelskspråklige avisa i Nepal, The Himalayan Times, har behørig omtalt det musikalske samarbeidet.

I hovedstaden Katmandu blir både orkester, konsert og tv-overføringa beskrevet som ei stor musikkhistorisk hendelse. Millioner av musikkinteresserte fikk servert et bredt konsertrepertoar: Nepalsk folkemusikk, Edward Elgars Strykeserenade, «To nordiske folkesanger» og «To norske melodier» av Edvard Grieg. Publikum fikk dessuten Jean Sibelius sin «Valse Triste»,«Alla Rustica» av Antonio Vivaldi og «Crisantemi» av Giacomo Puccini.

Nybrottsarbeid

Rossbach Heier og hans medstudenter har merket en imponerende læringsvilje hos musikere i Nepal.

– I tillegg til å instruere orkesteret har vi enkeltundervisning med de nepalske musikerne. Jeg har undervist tre av cellistene, noe som har vært veldig spesielt. Det finnes ingen andre cello-lærere i Nepal, så alle er selvlærte. Det er utrolig at noen kan spille seg opp på et så høyt nivå bare ved hjelp av YouTube-videoer, sier Eivind Rossbach Heier.