Hopp til innhold

Spiller nettpoker i arbeidstida

Nettpoker er et økende problem i arbeidstida. Smarttelefoner og tilgjengelighet fører til at folk blir spillavhengige.

Nettpoker (Illustrasjonsfoto)

Pengespill i arbeidstiden er et økende problem. 18 prosent av norske arbeidstakere sier de har spilt om penger på nett.

Foto: colourbox.no

En kollega sitter ivrig over tastaturet, tilsynelatende fordypet i sine arbeidsoppgaver, men noen ganger kan det handle om helt andre ting. Som nettpoker, Odds, eller kanskje et kasinospill.

Hele 18 prosent av norske arbeidstakere har i en undersøkelse sagt at de har spilt pengespill på nettet, enten på jobb eller i fritiden.

– De finner en spenning

For mange går dette helt greit, men seniorrådgiver Jarle Wangen ved AKAN kompetansesenter (Arbeidslivets komite mot alkoholisme og narkotika), møter de som har mistet kontrollen.

– Det er en person som har blitt grepet av spillet, hvor alle triggermekanismer har tatt tak, og hvor opplevelsen av å gå inn i spillet blir så sterkt at man mister litt følelsen av tid og rom, sier han.

– Kanskje oppleves andre ting i livet ikke særlig spennende, og så finner man en fantastisk mulighet for spenning i spillet.

Prøver å skjule avhengigheten

Vangen sier det er mulig å skjule spillavhengighet til en viss grad, men at det ofte bare er et tidsspørsmål før det blir oppdaget.

– Det handler litt om effektivitet og konsentrasjonsevne. Kanskje man ikke prioriterer å svare på telefonen, men sitter og gjør noe annet. Det er ikke lett å skjule det over tid, sier han til NRK.

– Men vi har hatt tilfeller der ansatte har ordnet seg skjermapplikasjoner som fungerer sånn at et Excel-ark kommer til syne ved et lite tastetrykk. Så ser det ut som du sitter og jobber mens du egentlig spiller pengespill.

Et økende problem

Torsdag var deltakere fra arbeidsliv og rusbehandling i Midt-Norge samlet rundt dette temaet på Stiklestad i Verdal.

Problemet med pengespill i arbeidstida er økende, og de som jobber med problematikken mener de nye smarttelefonene gjør det lettere å holde spillingen skjult.

– Det er mye vanskeligere å oppdage spillavhengighet enn alkoholisme, mener saksbehandler Ann Elisabeth Sandnes ved Lade behandlingssenter Blå Kors.

– De fleste har holdt på med dette i mange år før de kommer til behandling, og de blir etter hvert en mester på å glatte over og bortforklare. De kan fungere fint på andre områder i livet, men akkurat når det gjelder spillingen blir de flinke til å skjule problemet.

Lyver om spillingen

Det som kjennetegner de som mister kontrollen er at de tyr til løgn for å skjule spillingen, og at argumentet for å spille mer er at de vil vinne tilbake det de har tapt.

– Den oppvoksende generasjonen er vant til å gjøre hva de vil, og når de vil. Det innbefatter for mange også det å spille om penger i arbeidstiden, mener Jarle Wangen.