Hopp til innhold

Spesialenheten slaktes

Politifolk og vanlige folk blir etterforsket på ulike måter.

Politimennene som pågrep Obiora

De involverte politimennene hadde flere anmeldelser bak seg før Obiora-saken. Det ble ikke vektlagt av Spesialenheten for politisaker.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Det viser en ny rapport fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).

I vanlige straffesaker står tidligere rulleblad ofte sentralt i etterforskningen. Men i intern-etterforskning av politiet tillegges ikke rulleblad vekt, viser rapporten.

Blant sakene rapporten viser til, er Obiora-saken i Trondheim. Til sammen har de involverte politifolkene i denne saken 14 voldsrelaterte anmeldelser bak seg, men anmeldelsene er ikke blitt vektlagt i det hele tatt under Spesialenheten for politisakers etterforskning.

OMODs rapport viser at Spesialenheten i dag ikke skiller seg nevneverdig fra de tidligere særskilte etterforskningsorganene (SEFO).

– Vi kan ikke se at det har skjedd noe annet enn kosmetiske endringer. I realiteten er Spesialenheten det samme som SEFO var, sier Sanaa Ashraf, som sammen med Amal Amellal har skrevet rapporten, til Klassekampen.

Rapporten kommer med en rekke anbefalinger om hvordan Spesialenheten kan forbedres. Anbefalingene vil bli overlevert et utvalg ledet av kriminolog Liv Finstad. OMODs rapport skal lanseres 12. august.

Justisminister Knut Storberget (Ap) har besluttet at Spesialenheten skal gjennomgå en evaluering etter kritikken enheten har fått, blant annet i kjølvannet av Obiora-saken.

(©NTB)