NRK Meny
Normal

Spent på de yngste velgerne

Statsminister Jens Stoltenberg er usikker på om stemmerettsalderen bør senkes fra 18 til 16 år.

Statsminister Jens Stoltenberg blant elever ved Steinkjer videregående skole.

Statsminister Jens Stoltenberg i samtale med elever ved Steinkjer videregående skole.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

I dag besøkte statsministeren Steinkjer videregående skole der det var skolevalg. 16 åringene får stemme ved skolevalget, men det er bare et prøvevalg. Først om to år har de stemmerett ved et valg i Norge.

Ingrid Leraand Stornes

Ingrid Leraand Stornes deltar i skolevalget ved Steinkjer vgs.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Ingrid Leraand Stornes syns det har vært vanskelig å finne ut av hvilket parti hun skal stemme på ved skolevalget.

– Det er litt uvant, vi må sette oss inn i hvem som styrer og hva de ulike partiene mener, og det er ikke så lett, sier hun.

Flere av elevene skulle ønske at de hadde stemmerett på riktig og mener det ville virke positivt for demokratiet i Norge.

– Bruk stemmeretten!

I sin tale til elevene om «Demokrati og deltakelse» understreket statsminister Jens Stoltenberg hvor viktig det er for ungdom å delta i politikken.

– Bruk stemmeretten! Det er den beste måten å slå ring om demokratiet på, og det har sjelden vært viktigere enn akkurat i år, sa Stoltenberg.

Vil ikke love lavere stemmerettsalder

For første gang får 16- og 17-åringer i 20 kommuner i Norge stemme ved kommunevalget i høst. En av dem er Peder Ressem Østring fra Namdalseid. Han er en slik ungdom som statsministeren ønsker, en engasjert ungdomspolitiker.

17-åringen er spent på om Stoltenberg vil gå inn for å senke stemmerettsalderen fra 18 til 16 år for alle. Dette fikk han ikke noe klart svar på.

– Vi må nå se på erfaringene med dette prøveprosjektet du er en del av. Det er en svært viktig sak hva stemmerettsalderen skal være, så vi må vurdere hva som er bra og hva som ikke er bra ved at 16- og 17-åringer får stemme, og så skal vi bestemme oss, sa Stoltenberg.

Ressem Østring tolket svaret slik at statsministeren er skeptisk til å slippe til de yngste ved valgurnene.

– Da blir det vår oppgave som forsøkskommuner å prøve og motbevise dette. Vi må vise at vi er engasjerte og kan ta bestemmelser sjøl, sa han.

Førstegangsvelger Peder Ressem Østring og statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg kunne ikke love 17 år gamle Peder Ressem Østring at han vil gå inn for å senke stemmerettsalderen.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25