Spennende super-mandag i Nord-Trøndelag

Ni nordtrønderske kommuner gjennomfører folkeavstemning om kommunesammenslåing i dag. Ingen i Sør-Trøndelag.

Bjørn Arild Gram

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram anbefaler folk i kommunen å si ja til en sammenslåing med Snåsa og Verran.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

For i Rissa, Hemne og Klæbu er folkeavstemningene allerede gjennomført, og flere sørtrønderske kommuner kommer etter de kommende ukene.

Disse kommunene har folkeavstemning i dag: Verran, Snåsa, Steinkjer, Namdalseid, Fosnes, Overhalla, Flatanger, Høylandet og Frosta.

I Nord-Trøndelag er det blant annet knyttet spenning til om Steinkjer, Snåsa og Verran i dag sier ja til å slå seg sammen.

– Håper på ja

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram håper flest mulig går til stemmeurnene.

– Jeg håper mange steinkjerbygg møter opp og stemmer. Det er jo sånn at et nesten enstemmig kommunestyre har anbefalt å stemme ja. Vi mener det er en god avtale for oss alle i Snåsa, Verran og Steinkjer. Jeg håper på ja og et godt oppmøte, sier Gram til NRK.

Steinkjer, Snåsa og Verran har altså kommet fram til en intensjonsavtale innbyggerne skal ta stilling til i dag. Mange har vært skeptiske til om det var mulig å finne en felles plattform.

– Vi har alle både gitt og tatt litt under forhandlingene, og vi har vært rause med hverandre. Vi har tenkt felles utvikling i hele den nye og store kommunen. Det er en av grunnpilarene for at dette skal bli en god kommune for alle, mener Snåsa-ordfører Tone Våg.

– Lite godfot-teori

Bjørn Iversen, ordfører Ap

Bjørn Iversen er ordfører i Verdal.

Men ikke alle kommuner har hatt en like god prosess. I Levanger og Verdal blir det folkeavstemning 6. juni, og verdalsordfører Bjørn Iversen beskriver en prosess som har vært vanskelig og lite preget av Nils Arne Eggens godfot-teori.

– Jeg hadde forventet mer fleksibilitet og velvilje fra Levanger som er mye større enn oss. Vi har nå kommet fram til en intensjonsavtale som jeg ikke vil anbefale. Jeg kan ikke forsvare den overfor innbyggerne i Verdal, sier Iversen til NRK.

Oppvask i Værnesregionen

I Værnesregionen blir det nå invitert til oppvaskmøte etter at Selbu, Tydal og Meråker ble avvist av Stjørdal i forrige uke. Fylkesmannen både i Nord- og Sør-Trøndelag vil innkalle ordførerne til et møte hvor de kan snakke ut. Stjørdal har valgt å gå for Frosta-alternativet, og for 200 personer som er ansatt i Værnesregion-prosjektet, hersker det nå stor usikkerhet om framtida.

Trygve Jonny Sandvik

Fosnes-ordfører Trygve Sandvik mener tiden er moden for en kommunesammenslåing.

Foto: Espen Sandmo/NRK

I Namdalen har Namsos, Flatanger, Fosnes, Namdalseid, Høylandet og Overhalla kommet fram til en intensjonsavtale folk skal ta stilling til i dag. Fosnes er minst med rundt 500 stemmeberettigede.

– Jeg er spent på avstemningen, og jeg tror det kan gå begge veier. Men jeg håper på ja, for jeg tror tiden er moden for det for vår del, sier Fosnes-ordfører Trygve Sandvik.