Hopp til innhold

Speilsalen på Britannia Hotel er Årets restaurant 2020

Fra før har restauranten i Trondheim en Michelinstjerne - nå kan den også bli kåret til Nordens beste. – Dette betyr alt nå midt i pandemien, sier kjøkkensjef Christopher Davidsen.

Britannia Hotel

I 2020 havnet Britannia på it-listen over de beste nye hotellene i verden i det anerkjente reisemagasinet Travel + Leisure.

Foto: Wil Lee-Wright

Torsdag formiddag ble det kjent at Speilsalen i Trondheim er kåret til Årets restaurant i Norge i 2020. Restauranten ligger i landsdelens eneste femstjerners hotell, Britannia Hotel.

Speilsalen blir dermed norsk finalist i kampen om The Nordic Prize - en svært ettertraktet pris i restaurantmiljøet, arrangert av Den danske spiseguide.

– Det er en viktig pris å få, og jeg er overbevist om at Guide Michelin følger med på hvem som utmerker seg der, sier restaurant-nestor Roar Hildonen.

Og det har han rett i, skal vi tro hotellsjef Mikael Forselius.

– Vi fikk faktisk en gratulasjon fra markedsavdelingen i Michelinguiden, så de følger tydeligvis med på oss.

Skal konkurrere med sine forbilder

Christopher Davidsen

Christopher Davidsen og Speilsalen fikk sin første Michelinstjerne i fjor.

Foto: Wil Lee-Wright

Det ærverdige hotellet fra 1870 stengte for totalrehabilitering i 2016, og våren 2019 kunne en stolt hotelleier Odd Reitan åpne det igjen i all sin prakt. Da hadde selskapet hans brukt over en milliard kroner på oppussingen.

I februar 2020 fikk Speilsalen sin første Michelinstjerne, og ventelistene ble lange. På grunn av pandemien måtte hotellet stenge måneden etter. Det har vært stengt i flere runder, men åpnet sist igjen i februar.

Hotellsjef Forselius sier Speilsalen er Britannias spydspiss, og avgjørende for å få tilreisende til Trondheim.

– Nå får de andre nordiske landene øynene opp for oss, og vi vil tiltrekke oss den typen gjester vi også ønsker på hotellet når verden åpner igjen.

Kjøkkensjef på Speilsalen Christopher Davidsen sier dagens kåring får opp motivasjonen.

– For oss er dette en pris som henger høyt. Jeg vil si den kommer på andreplass etter Michelin. Ambisjonen var å nå finalen. Nå skal vi konkurrere med veldig gode restauranter, som også har vært store forbilder for oss. Det er kult bare å få være med i finalen.

Speilsalen, Britannia Hotal

Slik ser det ut i Speilsalen på Britannia Hotel.

Foto: James Eric Hensley

Nordens beste kåres i sommer

Seks restauranter ble i fjor høst prenominerte som kandidater til Årets Restaurant i Norge for 2020: Maaemo, Re-Naa, Rest, Stallen, Speilsalen og The Tea Room.

Juryen har nå talt, og kjøkkensjef Christopher Davidsen og restaurantsjef Henrik Dahl Jansen kan smykke seg med den gjeve tittelen.

For å vinne The Nordic Prize, må Speilsalen slå konkurrentene Dill i Reykjavik, Frantzén i Stockholm, Inari i Helsinki, Jordnær i Gentofte utenfor København og Koks på Færøyene.

– Hvem tror du blir den nordiske vinneren?

– Vi er jo nyetablerte, men jeg tror og håper det blir jevnt. Men Frantzén i Stockholm er nok en favoritt, sier Davidsen.

Grunnet koronarestriksjonene er det vanskelig for juryen å prøvespise på de ulike finalerestaurantene, men juryleder Arne Ronold sider de håper å få det til i løpet av mai/juni, slik at vinneren forhåpentlig kan kåres i løpet av sommeren.

Odd Reitan på Briannia Hotell

En stolt eier Odd Reitan etter åpninga av nye Britannia Hotel i 2019.

Foto: Helene Solheim / NRK