Mann i brennende båt reddet av hurtigbåt: – Jeg ventet i det lengste med å hoppe

En 39-åring hoppet på havet da speedbåten hans begynte å brenne. – Jeg var skeptisk da jeg ikke så båter i nærheten, sier mannen. Men så kom Hurtigbåten.

DRAMA: Mannen hoppet fra den brennende speedbåten, og en passasjer på hurtigbåten Tyrhaug fikk fanget dramaet på video med mobiltelefonen. VIDEO: Eirik Lunde.

Fritidsbåten begynte å brenne på Trondheimsfjorden utenfor Kvithylla i Rissa mandag ettermiddag. Alle nødetater og Hovedredningssentralen rykket ut.

Båtføreren, en 39 år gammel mann, sier til NRK at han merket noe var galt da det automatiske slukningsanlegget ble utløst.

– Det hadde tatt fyr i motorrommet. Noe mer vet jeg ikke, sier mannen, som ønsker å være anonym.

– Jeg klarte å beholde roen

– Jeg ble skeptisk da jeg ikke så noen båter i nærheten, men skjønte det ville komme noen etter hvert. Jeg klarte å beholde roen. Det var jo ingen andre plasser jeg kunne gjøre av meg. Jeg ventet i det lengste med å hoppe på sjøen, men kunne ikke vente mer enn jeg gjorde, sier mannen.

Da han hadde stått på dekk en stund, ble han oppdaget av hurtigbåten Tyrhaug, som var på vei fra Brekstad til Trondheim.

brann i speedbåt

Det brant kraftig fra en speedbåt på Trondheimsfjorden mandag ettermiddag. 39-åringen som var om bord ble hentet opp fra vannet av hurtigbåten Tyrhaug.

Foto: Hovedredningssentralen Sør-Norge/Luftambulansen

Båtføreren er svært takknemlig overfor mannskapet som hentet ham opp og fraktet ham trygt til hurtigbåtterminalen i Trondheim. Der ble han møtt av politi og helsevesen. Mannen er uskadd og har det fint etter forholdene.

– Jeg har vært i avhør hos politiet og til sjekk hos helsepersonell. Nå skal jeg tilbake til familien på hytta, forklarer den båtvante mannen, som har eid speedbåten i sju år.

Han sier han skal kjøpe ny båt, men ikke med det første.

– Det er kjedelig at den ligger på dypet, spesielt rett etter at sommerferien har startet, sier 39-åringen.

Kaptein: – Aldri før opplevd et slikt scenario

Hurtigbåten Tyrhaug skulle en tur innom Lensvik før siste stopp i Trondheim da mannskap oppdaget at fritidsbåten lå i ro midt ute på fjorden.

– Da vi kom nærmere, så vi at det kom røyk fra båten. Like etter oppdaget vi en person som sto på dekk og veivet med armene, sier kaptein Frode Lunde.

Mannskapet på Tyrhaug var raske med å sjøsette en såkalt «mann over bord»-båt.

– Cirka samtidig som vi hadde satt ut båten, begynte brannen å eskalere. Mannen måtte derfor hoppe over bord, forklarer Lunde.

Ifølge kapteinen hadde mannen på den brennende båten begynt å forberede seg på en lengre svømmetur.

– Jeg er glad vi var såpass nært da det begynte å brenne, sier Lunde.

Han har jobbet på hurtigbåt de siste 16 årene, og trener jevnlig på slike hendelser.

– Men jeg har aldri før opplevd et slikt scenario, sier kapteinen.

Han mener aksjonen gikk så bra som den kunne gått, selv om passasjerene opplevde det hele som dramatisk.

Båtvraket ligger på 560 meters dyp

Klokken 16.18 meldte politiet på Twitter at båten har sunket.

– Den var så å si helt nedbrent da den sank – bare bunnen var igjen, sier operasjonsleder Handegard.

Politiet vet ikke hvorfor brannen oppsto. Etterforskningsavsnittet skal vurdere om vi skal gå videre med saken for å avdekke årsaken. Det kan imidlertid bli utfordrende – båten ligger nemlig på cirka 560 meters dyp, ifølge brannvesenets målinger. Båten sank på et av de dypeste områdene av Trondheimsfjorden.

– Jeg tviler sterkt på at båten skal hentes opp, sier Handegard.

Laster kart, vennligst vent...

En mann var om bord i speedbåten da den begynte å brenne like utenfor Rissa i Trøndelag. Båten ligger nå på 560 meters dyp utenfor Kvithylla i Rissa.