Sparer seg til bemanningskrise

 Sykepleierforbundet i Nord-Trøndelag er bekymret over bemanningen ved helseinstitusjonene i fylket.

Travle pleiere på sykehjem, ill.foto
Foto: Bjørnflaten, Thomas / Bjørnflaten, Thomas

 I Sør-Trøndelag er det avdekklet at en sykepleier ved Orkdal helsetun hadde ansvaret for 116 pasienter.
Leder for sykepleierne i Nord-Trøndelag, Tove Sagnes, er bekymret for utviklingen.


- Vi ser det spesielt i ferie og rundt høytider fordi kommunen opererer med en minimumsbemanning hele tiden. Når det da kommer ferier og høytider, blir det enda verre, sier Sagnes til NRK Trøndelag.

Koster mer

Er man fattig blir man kreativ, og kommunene unngår i det lengste og bruke sykepleiere på natt og helligdager for de koster noen tikroner mer enn en assistent eller en hjelpepleier.

- Når pengesekken ikke er større enn det den er, blir en del av prioriteringene helt på grensen i forhold til det som er faglig forsvarlig, sier Sagnes.

Utrygg på arbeidsplassen


Hun forteller at hun får tilbakemelding fra sykepleierne i de større kommunene om at de er bekymret for at de ikke klarer å innfri faglig forsvalighet. Mange føler seg utrygge fordi arbeidssituasjonene er uforutsigbar.

- Dette er bekymringsfullt. Det er vanskelig å være flere steder samtidig, sier Sagnes.

- Meld i fra

Nå vil fylkeslegen i Nord- Trøndelag ha slutt på praten og ber sykepleierne rapportere tilfeller de føler er uforsvarlige.

- Det er sykepleierne som jobber i pleie-og omsorgstjenesten som må varsle internt i kommunen og si i fra om forholdene. Jeg tror ikke at alle rådmenn og kommunestyrer er kjent med det Sagnes forteller, sier fylkeslege Marit Kverkild.