NRK Meny
Normal

Spår salg av Orkla til utlandet

John Helge Inderdal, mannen som bygde opp Lierne Bakeri, tror Orkla blir solgt til utenlandske eiere i løpet av 12 måneder.

John Helge Inderdal

John Helge Inderdal var ettermiddagsgjest hos Magnhild Øwre i NRK Trøndelag.

Foto: Kjetil Skaufel

– Dette dreier seg om at eierne vil selge til større aktører i utlandet. Ingen i Norge vil ha mulighet til å kjøpe Orkla.

John Helge Inderdal var gjest i ettermiddagssendingen til Magnhild Øwre i NRK Trøndelag torsdag. Her kom han med spådommen at Orkla vil bli solgt til utenlandske aktører.

John Helge Inderdal var eier av Lierne Bakeri fram til 2011. Da solgte han livsverket til Rieber & Søn for 60 millioner kroner. Orkla overtok Rieber & Søn i fjor, men på et styremøte i Orkla Foods i mai ble det vedtatt å flytte produksjonen fra Lierne til Stranda.

Ville kjøpe tilbake

Inderdal hadde da tilbudt å kjøpe bakeriet tilbake for 40 millioner kroner, men det avslo Orkla.

I dag er det 85 arbeidsplasser ved Lierne Bakeri. Fra neste sommer skal det etter planen ikke være igjen en eneste én.

– Skal et slikt salg skje, må Orkla vise at de kan rasjonalisere ved å samle varemerker og produksjonsplasser, sier han.

– Vet du dette?

– Det er min analyse, og den står jeg for. Samtidig har det kommet noen signaler på at Orkla kan være villig til å selge, men de selv vil aldri si noe offisielt.

– Handler ikke om lønnsomhet

– Flyttingen av Lierne Bakeri handler ikke om lønnsomhet. All kompetanse om lefseproduksjon sitter i Lierne, og det blir igjen i Lierne, sier Inderdal og viser til eksempel:

– Jeg vet hvor vanskelig det var å overta vestlandslefsa fra Os. Flyttevedtaket handler om å vise at Orkla er i stand til å rasjonalisere og gjøre seg mer attraktiv overfor nye aktører, sier Inderdal.

Roger Berntsen i meglerhuset NetFonds sier til e24.no at han tror Stein Erik Hagen vil selge Orkla i løpet av 2014.

– Jeg tror salget vil skje i løpet av et år, kanskje før flyttingen fra Lierne Bakeri til Stranda skal skje, sier John Helge Inderdal.

– Dette kan vi selvsagt ikke kommentere. Det vil i så fall være børssensitiv informasjon. Inderdal og andre står fritt til å spekulere, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla.