Hopp til innhold

Ønsker forsiktig oljeboring

Senterpartiet i Sør-Trøndelag ønsker ikke å åpne nye oljearealer i Lofoten, Vesterålen og Senja, men sier ja til oljevirksomhet i den nord-østlige delen av Norskehavet.

Oljeboring på norsk sokkel

Oljeboring på norsk sokkel

Foto: TOR RICHARDSEN / AFP

Gunn Stokke, fylkesleder Sør-Trøndelag, SP

Fylkesleder for Senterpartiet i Sør-Trøndelag, Gunn Stokke

Foto: Senterpartiet

– Det var mye diskusjon, men det store flertallet endte på resolusjonen som vi nå tar med til landsstyremøtet mandag, sier fylkesleder i Senterpartiet i Sør-Trøndelag, Gunn Stokke.

Oljepolitikk er blitt et varmt tema for Senterpartiet.

Nasjonalt er partiet ganske delt innad i om hvorvidt partiet ønsker oljevirksomhet i de ulike delene av Norskehavet. Spesielt er det et hett tema om det skal være petroleumsvirksomhet i området Nordland 6.

I helga var det Olje- og energiministeren sitt eget hjemfylke sin tur til å ta stilling til partipolitikken.

Vektla å være forsiktig

– Ola Borten Moe argumenterte godt for sine synspunkter. Det er mange hensyn å veie for og i mot. Men vi vet at teknologien endrer seg, og at sannsynligheten for en blow out er meget liten. I tillegg har vi erfaring med at fiskerinæringa kan gå godt i områder med oljevirksomhet, så vi har tro på en forsiktig tilnærming, sier Stokke.

På forhånd hadde Senterungdommen lokalt gått hardt i mot økt oljevirksomhet.

Resolusjonen endte med å si nei til åpning av nye arealer utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men støtte til "en balansert tilnærming til petroleumsvirksomhet i det nord-østlige Norskehav og allerede åpnet areal, inkulsive åpnet del av Nordland 6"

Spenning før landsstyremøtet

Ola Borten Moe

Olje-og energiminister, Ola Borten Moe (SP)

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Vedtaket tar de Sør-Trønderske politikerne med seg til landsstyremøtet på Gardermoen mandag.

– Senterpartiet er veldig delt i disse spørsmålene. Innstillinga i programkomiteen er delt i to. Vi har støtte for vårt synspunkt både fra nordlige og sørlige fylker, men det kommer til å bli veldig spennende hva landsstyremøtet kommer fram til, sier Stokke.

Resolusjonen fra Sør-Trøndelag går lengre i å tillate oljevirksomhet enn hva den andre halvdelen av partiet ønsker. Det blir en drakamp.

– Landsstyremøtets vedtak kommer til å legge føringer på hva selve årsmøtet i Senterpartiet i april vil vedta, sier Stokke.

Ikke åpne alt på en gang

– I første omgang har vi tro på at det går an å utnytte de feltene man allerede har åpnet bedre, i stedet for å åpne nye. Nordland 6 har vært stengt siden 2001. Vi tror det går an å spille på lag, og drive med oljevirksomhet her. Kanskje går det an å åpne nye om fire eller åtte år, men det må vurderes etter behov og teknologi, sier Stokke.

Oljeplattform

Oljeplattform.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Nord Trøndelag Venstre hadde også fylkesårsmøte denne helga. De har tatt standpunkt helt i mot den foreslåtte oljeutvinninga, og sier i en pressemelding at de vil hindre all olje- og gass-virksomhet i disse havområdene:

" Nord-Trøndelag Venstre ser med stor bekymring på at et klart flertall i regjeringen er positivt til å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeutvinning. Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er en av Europas største matkilder og en unik natur og kulturarv. Det vil derfor være en omfattende risiko for at oljevirksomhet i disse områdene kan medføre at denne store matvareressursen blir skadet eller ødelagt. Det bør derfor ikke prioriteres å utvinne de oljeressurser som befinner seg i disse havområdene, det bør være et av Norges bidrag for å stoppe global oppvarming. "