Hopp til innhold

Sp-politiker reagerer på Ola Elvestuens kakepynt: – En skam for landet

Da klima- og miljøminister Ola Elvestuen giftet seg i helga, var bryllupskaken pyntet med to ulver. Stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) er kraftig provosert.

Stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) reagerer på ulvepynten på Ola Elvestuens bryllupskake

Stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) reagerer på ulvepynten på Olav Elvestuens bryllupskake.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Bildene fra kaken Ola og Gordana Elvestuens bryllup er delt i sosiale medier. Pynten på toppen var to ulver som tilsynelatende giftet seg, og som sammen bar et hjerte som det sto «Mr. & Mrs. Elvestuen» på.

– Håper inderlig dette bildet er manipulert! Hvis ikke har vi en statsråd som bruker bryllupsdagen sin til å håne Norges viktigste yrkesgruppe, de som produserer maten vår. Ikke rart folk snakker om politikerforakt, en skam for landet! skrev Heidi Greni i en Facebook-post med bildet av kaken.

Heidi Greni

– Det er en real kilevink til de som allerede er hardt rammet av rovdyr denne sommeren, sier Heidi Greni (Sp) om Elvestuens kakepynt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Til NRK utdyper stortingsrepresentanten fra Trøndelag krikken mot miljøministeren, som har fått motbør fra rovdyrmotstandere flere ganger.

– Respektløst

Rovdyrpolitikken har igjen vært brennaktuell i deler av landet i sommer. Tidligere i sommer meldte NRK at 210 sauer er drept av ulv i kommunene Tynset, Rendalen og Tolga.

– Vi vet at bønder går rundt og leter etter kadaver, og skyter halvdøde sauer. Da er det respektløst av klima- og miljøministeren, som har ansvaret for rovviltforvaltningen, å ha slik pynt på bryllupskaken, sier Greni til NRK.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

– Mulig det er vanlig i Elvestuens kretser

Greni understreker til NRK at hun ikke vanligvis legger seg bort i hva folk pynter på kaken sin med. Likevel mener hun Elvestuens pyntevalg var å gå over streken.

– Det er en real kilevink til de som allerede er hardt rammet av rovdyr denne sommeren. En ganske uvanlig kakepynt, spør du meg. Men det er mulig at det er vanlig i Elvestuens kretser, sier Greni.

Greni sier til at slik kakepynt symboliserer noe mer. Hun synes at ministeren taper troverdighet samtidig som han gjør narr av målsettingene i rovdyrforliket.

Sivert Bjørnstad (Frp)

Flere har svart på Grenis Facebook-innlegg. Blant dem Sivert Bjørnstad, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet fra Trøndelag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NPK

«Er du imot ytringsfrihet?»

Flere har svart på Grenis Facebook-innlegg. Blant dem Sivert Bjørnstad, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet fra Trøndelag.

Han lurer på om det ikke skal være lov å ytre seg slik en vil:

«Er du imot ytringsfrihet? Hvis du hadde hatt kyr, sauer og geiter på din bryllupskake, samtidig som en ulvevalp lå med en kniv gjennom seg, så hadde jeg ikke sagt noe på det. Dette handler om at det er legitimt og greit å ha forskjellige synspunkt. Og jeg er mer enig med deg enn med Ola i selve saken», skriver Bjørnstad-

Han får svar fra Greni:

«Kunne ikke tenkt meg å ha en ulv med blink el l på noen som helst kake. Ytringsfrihet er bra, men kan med fordel kombineres med rolleforståelse og dømmekraft. Her snakker vi om en statsråd som inviterer pressen til bryllupet sitt og velger å håne sauebønder/samer på denne måten.»

Ola Elvestuen

NYGIFT: Ola Elvestuen ønsker ikke å kommentere saken.

Foto: Elise Angell / NRK

Elvestuen kommenterer ikke

Klima- og miljødepartementet har ikke besvart NRK sine henvendelser i saken.

Ola Elvestuen har heller ikke til Adresseavisen ønsket å kommentere Grenis kritikk av kakepynten.

– Bryllupet er et privat arrangement. Statsråden har ingen kommentar til dette, sier kommunikasjonsrådgiver og pressekontakt for departementet, Tone Hertzberg, til avisen.