NRK Meny
Normal

Soyasaus-flasker skjulte seg under Torvet

Når arkeologene kommer lenger og lenger ned i kulturlaget på Torvet i Trondheim er det mye rart som dukker opp.

japanske soyasausflasker på Torvet

Det kan tyde på at soyasaus var en meget eksklusiv vare i Trondheim før i tiden, da det kun ble importert sju flasker i 1756.

Foto: Kristin Heggdal / NRK

Ian Reed

Arkeolog ved Norsk institutt for kulturminneforskning, Ian Reed.

Foto: Kristin Heggdal / NRK

– Det er første gang at vi har funnet slike i Norge, sier arkeolog ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU), Ian Reed til NRK.

Jakter skatter fra middelalderen

Senest i 2014 ble det foretatt prøvegravinger på Torvet i Trondheim og arkeologene fant rester av bygninger, bakgårder og avfallsgroper.

I år går de mer grundig til verks, og det er særlig funn fra siste del av middelalderen og perioden etter reformasjonen i 1537 arkeologene ser etter. Underveis i gravingen har derimot flere rare ting dukket opp.

– Den siste tiden har vi hatt veldig mange funn fra 1700-tallet, blant annet japanske soyasaus-flasker. Jeg var ikke engang klar over at man brukte det den gangen, sier Reed.

Eksklusiv vare

porselenfunn

Slik så alle soyasaus-flaskene ut etter arkeologene fant dem under Torvet i Trondheim.

Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning

I 1756 ble kun sju flasker med soyasaus importert til Trondheim, dermed var ikke dette noen vanlig kost for trønderne.

– Jeg vil tro at soyasaus var ganske eksklusivt, så det kan ha kommet fra en av de store gårdene i Trondheim, for eksempel Hornemannsgården eller Stiftsgården. Det kan være at beboerne kastet fra seg avfall her, sier arkeologen.

Ifølge Reed ble porselensflaskene spesialprodusert på bestilling fra et nederlandsk firma.

– Japanerne kunne ikke skrive europeiske bokstaver, derfor laget de sjablonger som de kunne skrive etter. Så disse flaskene er merket med skriften «Japansch zoya» i store håndmalte bokstaver, sier Reed.

Reeds spesialfelt er keramikk, dermed var det en svært gledelig overraskelse for han å finne de sjeldne soyasaus-flaskene.

– Vi har funnet keramikk fra både Europa og Kina tidligere, men det er første gang at vi finner japansk porselen, så for meg er dette virkelig stas, sier han.

SE BILDER AV FLERE AV FUNNENE FRA TORVET (Artikkelen fortsetter under):

klinkekule i keramikk
Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning

Finner klinkekuler, sko og fliser

I tillegg til soyasaus-flasker har arkeologene funnet alt fra gulvfliser fra middelalderen til klinkekuler i keramikk.

– Når vi begynner å komme ned til lagene som ble planert ut i forbindelse med leggingen av Torvet etter bybrannen i 1681, finner vi en god del husholdningsavfall og keramikk som er blitt spredt utover, sier arkeologen.

Ved slutten av denne uka begynner arbeiderne å bli ferdige med maskingravinga og kan endelig starte på «fin-arbeidet».

– Da begynner vi å grave litt mer nøye og kommer sannsynligvis ned til de middelalderske lagene. Vi vet at området var mye brukt av håndverkere, så det kan være at vi finner gjenstander fra dem, sier han.