NRK Meny
Normal

– Verran er verst i landet på sosialhjelp

Ordføreren i Verran kommune og Aleneforeldreforeningen er sterkt uenige om tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Verran kommune

Verran kommune har de laveste sosialhjelpssatsene i landet.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Statistisk sentralbyrå har kommet med tall som viser sosialhjelpssatsene i 2014. Tallene viser at sosialklientene i Verran har de laveste satsene i hele landet.

Ikke endret siden 1998

– Det er de som har det verst i hele Norge, sier Stig Rusten, generalsekretær i Aleneforeldreforeningen.

Det er kommunene som bestemmer satsene for utbetalingen til sosialklientene. Gjennomsnittet i kommunene er 5571 kroner per måned for enslige. Satsen i Verran har stått uforandret med samme beløp siden 1998, noe som i praksis betyr at den har gått ned for hvert år i de siste 17 årene. I 2015 er livsoppholdssatsene for enslige i Verran på 3700 kroner i måneden.

Individuell vurdering

Bjørn Skjelstad

Ordfører Bjørn Skjelstad forklarer de lave tallene med at kommunen utføre individuell vurdering av alle som mottar sosialhjelp.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Ordfører Bjørn Skjelstad forklarer at satsen for sosialhjelp ikke har så mye å si i forhold til hvor mye det blir utbetalt i kommunen.

– Det er i såfall veldig få som får de laveste satsene, og da er dette vurdert i forhold til behovet, sier han.

Ordføreren forklarer at kommunen har en individuell vurdering for alle som får sosial støtte, og justerer utbetaling ut fra hvilke kostnader hvert enkelt har.

– Hadde det vært et problem i kommunen, ville vi fått reaksjoner fra folk, noe vi ikke har fått, forklarer Skjelstad.

Skjelstad forklarer at alle som får sosialhjelp skal få dekt for å bo på en ordentlig måte, for tannlegetjenester, klær og lignende.

– Det hadde blitt feil hvis alle kommuner hadde hatt samme sats. Det er store forskjeller mellom for eksempel bolig, hvis du ser på Verran sammenlignet med andre kommuner i området.

Uenig

Stig Rusten, leder i Aleneforeldreforeningen

Stig Rusten mener ordfører Bjørn Skjelstad setter sosialklientene til siden.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

– Individuell vurdering har de i alle andre kommuner også, så ordføreren gjemmer seg bare bak politikersnakk. Det er bare tull, for grunnsatsen ligger til grunn for vurderingen, svarer Rusten til Skjelstads forklaring.

Rusten mener at sosialklientene skal vurderes på samme måte som alle andre lønnsmottakere.

– Alle andre grupper av lønnsforøkninger får vurderinger hvert år, mens sosialklientene i Verran kommune blir satt til siden, sier han.

Rusten mener at klær, transport, mat og andre nødvendige artikler er ikke rimeligere i Verran enn i andre kommuner. Det er ingen fornuft i at barnefamiliene i Verran med minst inntekt skal ha de laveste og verste sosialhjelpssatsene i hele Norge.

– Det er nå på tide at kommunepolitikerne i Verran tar til fornuft og fastsetter satser for sosialhjelpen i kommunene, på ett nivå som minst er på det Statens institutt for forbruksforskning mener er tilstrekkelig til å kunne ha et nøkternt forbruk, sier Rusten.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.