Normal

Søppel dumpes ulovlig overalt i trondheimsområdet

– Det dumpes ting her ved Tillerbrua hele tiden. Alt fra sofaer og stoler til poser med søppel. Nå har noen også kastet fra seg et par hauger med blåbær, forteller Bjørn Stellander Grøtte som bor i nabolaget.

Søppel ved Tillerbrua

Bjørn Stellander Grøtte synes det er fullstendig uforståelig at folk driver på og dumper avfall i hans nabolag ved Tillerbrua i Trondheim.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

– Jeg synes det er helt fryktelig. At et sånt fint friluftsområde er såpass forsøplet, forteller May-Britt Stellander, som bor i nabolaget ved Tillerbrua i Trondheim.

Hennes sønn, Bjørn Stellander Grøtte, er helt enig.

– Her går det jo an å grille og kose seg. På søndager er det ofte familier som er her i området. Det er synd for alle oss som bor her ved Tillerbrua – også for hundene og hestene som vi møter her på stiene, og som går midt oppi søppelet og ikke klarer å se seg for.

Dumping av titalls kilo blåbær

May-Britt og Bjørn går daglige turer i området med hunden Nala, langsmed Nidelva. Ved en grusvei, gjemt bak noen trær, har de nå i flere år observert at det dumpes avfall av ymse slag.

– Det dumpes ting hele tiden, der veien slutter og stien starter. Alt fra sofaer, stoler og poser med søppel, forteller de.

Men nå har de fått nok. De synes det er på tide at noen sier ifra. For noen dager siden dukket det nemlig plutselig opp en gammel TV, en bilstol og noen hauger med ferske blåbær da hun gikk på tur med hunden.

– Altså, av alle ting, et tilhengerlass med blåbær? Renskede blåbær. Hvem vil hive masse renskede blåbær?

En haug med blåbær

Her om dagen dukket det plutselig opp en gammel TV, en bilstol og noen hauger med ferske blåbær (!) da May-Britt Stellander gikk på tur.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

En kjent problemstilling for kommunen

– Vi får mellom 80 og 100 henvendelser fra publikum hvert år på forsøpling. Det er som oftest snakk om dumping av avfall rundt omkring. Noen ganger hender det at folk forsøpler på egen tomt, forteller miljøsjef i Trondheim kommune, Marianne Langedal.

Miljøsjef Marianne Langedal

Ulovlig avfallsdumping er en kjent problemstilling, forteller miljøsjef i Trondheim kommune, Marianne Langedal.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

– Vi prøver alltid å finne ut hvem som er ansvarlig for avfallsdumpingen. Hvis det ikke fører frem, så må vi varsle grunneier om å rydde opp.

– Hva tenker dere i kommunen om at folk dumper søppel overalt?

– Dette burde være helt unødvendig. Når man først har tatt avfallet på en henger så burde man kunne kjøre det til et avfallsmottak, som Heggstadmoen gjenvinningsstasjon og hageavfallsmottak, istedenfor å bare slenge det rundt omkring.

– Ikke bare er det stygt, men det kan også være forurensende, sier Langedal.

– Burde åpningstidene på Heggstadmoen ha vært lengre, for å motvirke ulovlig dumping?

– Åpningstidene er jo blitt lengre etter hvert, nettopp på grunn av dette. Nå er det åpent tolv timer på hverdagene, så nå mener vi at folk burde kunne levere avfallet sitt i løpet av åpningstiden.

Bjørn Stellander Grøtte ser på avfall som er dumpet i nabolaget

Bjørn Stellander Grøtte og hunden Nala går ofte turer i området ved Tillerbrua, langsmed Nidelva. Han håper at folk kan slutte å dumpe avfall der.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK