Hopp til innhold

Sønnen i retten: Skal ha kastet jenta flere ganger i gulvet

En av brødrene i Overhalla-saken fortalte om ei brutal mor som flere ganger slo barna, og at stefaren forsøkte å stoppe henne – uten hell.

Huset i Overhalla der treåringen som døde bodde i

En mor er tiltalt for dødelig vold mot sin tre år gamle datter. Torsdag ble vitneforklaringen til en av tiltaltes sønner spilt av i Namdal tingrett.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Vitneforklaringen til den ni år gamle gutten ble spilt av for retten i Namdal tingrett i dag.

Han forteller om en mor som slo med det hun fikk tak i: sko, mopp og kost. Mor ba barna hente gjenstandene før hun brukte dem til å slå.

– Hvis vi ikke gjorde det, kastet hun oss i gulvet. Vi var redde, forteller sønnen.

– Jeg ville stikke av

Gutten fortalte i avhøret om daglige voldshendelser etter at familien flyttet til Norge.

– Hun slo oss da vi gjorde lekser hvis vi ikke gjorde som hun sa. Jeg ble slått hvis skoene mine ble skitne når jeg var ute og lekte. Da ble hun sint, sier gutten.

Han ga uttrykk for at han har vært mye redd, blant annet den dagen lillesøsteren ble alvorlig skadd.

– Jeg ville stikke av, men hadde ingen plass å rømme. Hun truet også lillesøster med å halshogge henne og skjære ut øynene hennes, forklarte gutten i avhør.

Han forteller videre at lillesøster ble så redd at hun skalv, at hele kroppen ristet da moren skal ha truet med kniv.

Hevder moren kastet lillesøsteren i gulvet

Kvinnen har til sammen seks barn. Det yngste barnet ble født mens kvinnen var i varetekt og ventet på at rettssaken mot henne skulle komme opp.

I torsdagens forklaring handlet det i stor grad om hva som skjedde den dagen jenta skal ha blitt påført hodeskadene hun senere døde av. Gutten sier han var øyenvitne.

– Hun falt ut av senga og slo hodet, forteller gutten i avhøret.

Rettssak barnedødsfallet Overhalla

Avhør av en av brødrene i Overhalla-saken ble spilt av for Namdal tingrett i dag. Gutten forteller om en hverdag med trusler og vold fra moren.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Han hevder at den tiltalte kvinnen etterpå kastet jenta i gulvet.

– Mor slengte lillesøster i gulvet igjen og igjen, slik at hun besvimte. Jeg så på at det skjedde. Øynene var åpne ei stund, men så lukket hun dem, sier han i avhøret.

Aktor Unni Sandøy mener forklaringa til gutten i dag er veldig viktig del av bevisførselen.

– Det vi gjør er å fremlegge de bevisene vi har, så vil vi da i prosedyren kommentere hva vi mener retten skal legge vekt på i forklaringene, sier Sandøy.

Skal ha ventet med å ringe ambulanse

Moren er tiltalt for dødelig vold mot sin tre år gammel datter. Jenta ble brakt til St. Olavs hospital i juni i fjor med kritiske og alvorlige hodeskader og døde to dager senere.

Obduksjonsrapporten bekreftet at jenta døde som følge av vold mot hodet.

Stefaren er tiltalt for ikke å ha grepet inn og stoppet den påståtte voldsutøvelsen mot den lille jenta. Han varslet heller ikke helsevesen eller politi om det som skal ha skjedd.

Begge har nektet straffskyld. De har forklart at skadene på jenta skyldes et fall fra senga, og at hun også hadde skader fra et tidligere fall fra en veranda.

Gutten bekrefter punktet i tiltalen om at dattera ble kasta i gulvet, og at det gikk mer enn en dag fra lillesøsteren ble skadd, til det ble ringt etter ambulanse.

– Mor ville se om hun ble bedre først. Da hun ikke ble bedre, ble det ringt, sier gutten i avhøret.

Han hevder også at stefar ved flere anledningen forsøkte å stanse moren.

– Han ropte stopp, stopp, forteller gutten.

Eldre bror med mildere forklaring

Onsdag forklarte også to eldre sønner av tiltalte seg. De toner det hele en del ned i forhold til sin yngre bror, og sier søsteren hadde det bra kvelden før hun havnet på sykehus.

Forsvarer til den tiltalte kvinnen, Torfinn Svanem, påpeker at niåringen har forklart seg ulikt.

– Det er motstrid mellom det han forklarer nå, de to foregående forklaringer og avhør av ham der han sier det ikke har skjedd noe. Slik sett fremstår det som kommer frem i dette avhøret som litt merkelig, sier Svanem.

Fredag skal moren forklare seg for Namdal tingrett.

Åstedsundersøkelse Overhalla

– Jeg ville stikke av, men hadde ingen plass å rømme, sa en av tiltaltes sønner i vitneforklaringen sin.

Foto: Tariq Alisubh / NRK