NRK Meny
Normal

Sommel gir sexforbrytere lavere straff

Altfor treg saksbehandling hos politi, påtalemyndighet og domstoler gir hver tredje trønderske sexforbryter lavere straff enn de ellers ville fått.

Frostating lagmannsrett

Mange trønderske sexforbrytere slipper billigere unna fordi saksbehandlingen tar for lang tid. Dette bildet er fra Frostating lagmannsrett.

Foto: Morten Andersen/NRK

Bjørn Kristian Soknes

Bjørn Kristian Soknes mener det er altfor mange overgripere som får lavere straff.

Foto: Geir Wennberg

Det viser en gjennomgang Adresseavisen har foretatt av 224 overgrepssaker i Trøndelag siden 2010.

Avisa har funnet ut at i 75 av de 224 sakene, fikk overgriperen lavere straff på grunn av lang saksbehandlingstid enten hos politiet, påtalemyndigheten eller domstolene.

– Altfor høyt

– Hvis tallet stemmer er det altfor høyt. Vi vet at disse sakene berører mange mennesker som hver time hver dag venter på en avgjørelse, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til Adresseavisen.

– Det er beklagelig, og det er ikke noe annet å si. I enkelte saker er det nødvendig med en lang etterforskning, men vi er forpliktet til å gjøre alt vi kan for å bidra til at det ikke tar unødvendig lang tid, mener politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag.

I alle sakene som er undersøkt er det 102 personer som er blitt utsatt for overgrep eller andre seksuelle forbrytelser. 82 personer var under 16 år da de ble utsatt for overgrepene.

Jobber bedre

Nils Kristian Moe

Nils Kristian Moe er politimester i Sør-Trøndelag.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Det er den europeiske menneskerettskonvensjonen som legger føringer for at forbrytere kan få lavere straff hvis straffesakene blir liggende for lenge. Politiet i Trøndelag mener de jobber bedre med overgrepssaker nå enn før.

– I 2010 måtte vi erkjenne at vi var for dårlige på dette. Nå har vi gitt massiv opplæring av våre medarbeidere, noe som betyr bedre etterforskning i voldtektssaker, sier Nils Kristian Moe.

Han sier at politiet i Trøndelag til sommeren skal ha på plass et eget team som etterforsker seksuelle overgrep.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.