Solid Ibsen på Trøndelag Teater

Meget sterk innsats, om enn litt ujamt i Gjengangere på Trøndelag Teater. Men Hildegunn Eggen og Espen Klouman Høiner imponerer.

Hildegunn Eggen (Fru Helene Alving) og Espen Klouman Høiner (Osvald Alving)

Hildegunn Eggen (Fru Helene Alving) og Espen Klouman Høiner (Osvald Alving)

Foto: Lena Knutli

Løgn og bedrag, halve og hele sannheter og fortielser i sterk spill på i Ibsens Gjengangere på Trøndelag Teater. En utmerket framført familiekatastrofe som kanskje har gått ut på dato, eller kanskje ikke.

Et lite sammendrag

Her skal kammerherren berømmes ti år etter sin død. Egentlig har han vært en gjennomført drittsekk, noe kammerfruen har dekket over med selvoppofrelse og ikke minst styrke, i årevis.

Hun forlot beistet tidlig, men den lokale presten, som hun egentlig elsker som han elsker henne, overtalte kammerfruen til å forbli i det hellige ekteskap.

At de to skulle følge sine følelser ville være en stor synd.

Og ikke nok med det. Hun har sendt vekk sin kunstnersønn for at han skal slippe å se sin far som den han var.

Mange tragedier

I tillegg innleder den hjemkomne sønnen et forhold til tjenestejenta Regine og vil gifte seg med henne. Hun som egentlig er hans halvsøster og slett ikke datter av den løgnaktige snekkeren som er der for å bygge et barnehjem. En istitusjon som skal reises i kammerherrens navn. Men barnehjemmet brenner ned.

Det er med andre ord, mangt som faller ut av skapet i dette stykket som var svært røff kost på urpremieren i 1882.

Men er det kraftig kost nå. Gir det egentlig noe speilbilde av vår tid?

Tja.

Men uansett er det ei sterk forestilling. Den har kraft, humor og tragedie, og er full av finesser.

På sitt beste

Hildegunn Eggen er på sitt beste som Fru Helene Alving, kammerherrens enke. Hun takler dybdene som rollen skal ha. Hun bærer bører av uendelig tyngde, er sterk og svak der hun skal, og hun gjør det på troverdig vis.

Espen Klouman Høiner spiller sønnen Osvald Alving. Dette er hans debut på Trøndelag Teater og den består han godt. Det er en krevende rolle, med mange fasetter. Han fortjener all applaus han kan få, virkelig.

Fin sceneografi

Scenografien, lyssettinga og regivalgene er også finurlig fine til tider og stykket framstår som tidløst.

På den andre sida når ikke forestillinga helt inn til alle tragediene som strømmer på. En smule ujamt, med andre ord. Men det er unntakene.

Gjengangere på Trøndelag Teater er vel verdt å få med seg uansett om fortielser for å dekke til en tapt manns elendige egenskaper, ekteskapets hellighet, moralske seiere over kjødets lyster er dagsaktuelle problemstillinger eller ikke, men det er det jo, eller?

Hildegunn Eggen

Hildegunn Eggen

Foto: Lene Knutli