Solceller på skoletak fikk ikke Enova-støtte

Overhalla kommune mener de driver nybrottsarbeid med et skolebygg i passivhus-standard med solcelleanlegg på taket. Det var ikke nok til å få støtte fra Enova, som ikke syntes det var nyskapende nok.

Overhalla kommune mener de driver nybrottsarbeid med et skolebygg i passivhus-standard med solcelleanlegg på taket. Det var ikke nok til å få støtte fra Enova, som ikke syntes det var nyskapende nok.

IKKE INNOVATIVT NOK: – Begrunnelsen var nok en søken etter veldig innovative løsninger, så vi kom ikke i mål, sier Overhalla-rådmann Trond Stenvik om at Enova avslo å gi støtte til et solcellenlegg og passivhusstandard i nye Overhalla barneskole (bak).

NRK Trøndelag fortalte om Overhalla kommunes nye barneskole tidligere i uka.

Skolebygget har 300 kvadratmeter med solcellepaneler på taket, og skal gi så mye strøm at de blir kraftleverandør på sommeren. Bygget i passivhusstandard blir ekstra sparsommelig med energibruken.

Kommunen selv tar ekstrakostnaden på seks millioner kroner for å være miljøvennlig.

Solceller

STRØMPRODUSENT: Slike paneler på skolens tak skal omdanne solskinn til strøm.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Vi synes vi ligger godt i front her i Overhalla. Både med selve bygningsteknikken med passivhus, men også ved at vi prøver ut nye ting - med solceller. Vi gjør dette fordi vi har tro på det, sier Trond Stenvik, rådmann i Overhalla, til NRK.

Kuttet støtteprogram

Biobrenselanlegget som gir oppvarming fikk kommunen 400.000 i statlig støtte til. Men statsforetaket Enova, som er etablert for å fremme miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon, ga ikke støtte til passivhus-byggingen eller til solcelleanlegget.

– Da kommunestyret i Overhalla vedtok skolen, og passivhus-ambisjonene for det, var det et støtteprogram for passivhus. Men før vi rakk å komme i mål med det, avviklet de programmet, sier rådmannen.

(Saken fortsetter under videoen)

Den nye barneskolen i Overhalla i Nord-Trøndelag får landets største solcelleanlegg i skolebygg.

VIDEO: Skolebygget i Overhalla har 300 kvadratmeter med solcellepaneler på taket, og skal gi så mye strøm at de blir kraftleverandør på sommeren. Bygget i passivhusstandard blir ekstra sparsommelig med energibruken.

Det at det var solcelletak på bygget, kvalifiserte heller ikke til støtte. Løsningen var ikke innovativ nok, var det de fikk høre fra Enova.

– Begrunnelsen var nok en søken etter veldig innovative løsninger, så vi kom ikke i mål, forklarer Stenvik.

– De hadde gjerne sett andre løsninger som de mente ville ha vært mer innovative enn de vil stilte med, legger han til.

Ingen kommentar

Enova sier til NRK Trøndelag at de ikke vil kommentere enkeltsaker.

Statsforetaket vil heller ikke i denne sammenhengen si noe om hva som må til for å få støtte til energieffektive bygg og solenergi.

– Dette er nok et tema vi kommer til å høre mer om etter hvert i Enova-sammenheng, tror Overhalla-rådmann Stenvik.