Solariumsbruk til himmels

Solstudioene i Trøndelag opplever en kraftig økning sammenlignet med i fjor. Statens strålevern er bekymret over utviklingen.

Solarium
Foto: NEU Philippe / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

–Her går det så det suser. Vi har stor etterspørsel og merker en betraktelig økning fra i fjor, sier Rolf Hansen hos Soltron til NRK.no.

Treningsstudioet 3T og Brun og Blid opplever samme utvikling.

- Vi har 18 prosent økning i mai og 15 prosent økning i juli, så det er en tydelig oppgang, forteller administrerende direktør i 3T, Hilde Holck.

Brun og blids avdeling på Steinkjer har en økning på 60- 70 prosent fra i fjor. Trenden er at flere unge gutter tar solarium enn tidligere.

– Markedet er helt på topp. Jeg tror det er flere årsaker til det, været har jo vært dårlig og vi har fått flere solarium, sier daglig leder ved Brun og blid Steinkjer, Marit Bjerkan.

Ingen kontroll

Solarium

Ungdom bruker solarium hyppig. Det kan være farlig.

Foto: FRANK AUGSTEIN / AP

I dag er det selvbetjening i de fleste solarier i Norge. Det betyr at det ikke er noen kontroll verken med aldersgrense eller tidsbruk i solarium.

- Jeg tror det er håpløst å ansette folk til å kontrollere hvem som bruker solarium i Norge. Vi er så få folk i dette landet at det vil ikke være lønnsomt. Dessuten er det mange som bruker solarium tidlig på morgenen eller sent på kvelden, sier Hansen i Soltron.

Hansen henviser til en plakat som henger i solstudioene med anbefalinger for ulike hudtyper.

I de fleste solarium finnes det en maxtid, men det er enkelt å gå ut og legge på penger for en ny runde.

Ønsker aldersgrense og betjening

Statens strålevern advarer mot bruk av solarium og ønsker seg både 18- års grense og betjening på solstudioene.

- Vi anbefaler ikke bruk av solarium i det hele tatt. Man vet at dette ofte kommer i tillegg til vanlig soling, og all eksponering øker risikoen for hudkreft, sier overingenør Tommy Nakken Aalerud i Statens strålevern.

Foreløpig er det ikke noe påbud om 18- års grense i Norge, men ifølge Nakken Aalerud skal dette opp til vurdering i løpet av året.

Mest føflekkreft i verden

Kreftforeningen støtter seg til anbefalingene fra Statens strålevern.

-18-årsgrense vil føre til at færre unge tar solarium, og det er Kreftforeningen positiv til, sier pressesjef Terje Mosnesset i Kreftforeningen.

Han påpeker at Norge er et av de landene i verden som har mest føflekkreft.

- Mange av disse tilfellene kan unngås. 18-årsgrense vil også gi et signal til foreldre om at man øker risikoen for føflekkreft ved å bruke solarium, sier han.

Desto tidligere man starter å ta sol, desto høyere er risikoen for å få føflekkreft. Bruker du solarium før du fyller 35 år, så øker sjansen for denne kreftformen med hele 75 prosent, ifølge Kreftforeningen.