NRK Meny
Normal

Søkte nødhavn i Rørvik

Flere båter søkte fredag kveld nødhavn i Rørvik på grunn av uværet.

Uvær i Rørvik

Uværet langs kysten har ført disse minesveiperne inn til Rørvik.

Foto: Liv Govasli

De to minerydderne KNM Alta og KNM Karmøy med til sammen 80 personer om bord, fikk plass ved hurtigrutekaia fordi hurtigruta måtte gå forbi Rørvik fredag kveld.

– Heldige som fikk plass

– Ja, vi var heldige som fikk plass her i kveld, for det river godt i båtene og trossene her vi ligger til kai, sier skipssjef Henning Hauge om bord i KNM Alta.

Fredag kveld blåste det storm i Rørvik, med orkan i kastene, og natt til lørdag var det full storm i Vikna.

-– Vi har vært på en to uker lang øvelse og er ganske slitne. Sånn sett var det godt å kunne gå inn til kai, men det blir bare så lenge uværet fortsetter og hurtigruta ikke kommer inn hit, sier han til NRK.

– Ikke uvanlig

Han er ikke uvant med skikkelig ruskevær langs kysten på denne tiden av året.

– Det er sånt vi må regne med på disse kantene av landet nå på denne årstiden. Hadde vi ikke kunnet legge til kai i Rørvik, måtte vi ha søkt ly inne i en fjordarm, forteller han.

Også hurtigbåten Foldafjord som går mellom Leka, Rørvik og Namsos, lå fredag kveld til kai i Rørvik i påvente av roligere vær.

Julagrana brakk

Vinden har i kveld vært så sterk at julegrana på torget har brukket. Grana var surret fast, men vinden la den altså i bakken i 20-tida.

Uvær Rørvik

Julegrana i Rørvik var surret fast, men ble likevel lagt i bakken av vinden fredag kveld.

Foto: Liv Govasli

Butikker i sentrum må stenge dørene fordi vinden er så sterk.

– Været er forferdelig, og det er nesten utrivelig å være på jobb i kveld. Her er det nesten ikke folk ute. Folk holder seg hjemme, og venter til uværet gir seg, forteller Ann Grongstad hos Candy Storkiosk.

Ekstremværet Berit vil gi rekordhøy vannstand når uværet slår mot land natt til lørdag. Folk oppfordres til å holde seg innendørs.

Ekstremvarsel

Meteorologene sendte ut ekstremvarsel for Berit fordi kombinasjonen av sterke lavtrykk, vind mot land og springflo ville gi unormalt høye vannstander ved flo fredag og natt til lørdag.

Men i løpet av fredagen ble ekstremvarselet utvidet til også å gjelde vind.

– I Nord-Trøndelag og sør på Helgeland har vi varslet sterk storm, sier vakthavende meteorolog ved værvarslinga for Nord-Norge, Eli Anne Ersdal, til NTB.

Stengt i Nordsjøen

Statoil tok følgene av de skumle utsiktene og valgte fredag å sende folk hjem fra Nordsjøen da selskapet forventet bølger som i gjennomsnitt er 18 meter med bølgetopper opp til 36 meter.

Produksjonen er nå stengt på Åsgård A, Heidrun og Njård ute i Nordsjøen.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.