Søker etter 25 lik

I dag starta en spesiell operasjon i Trondheimsfjorden. Over 60 år etter at den såkalte "likbåten" fra Falstad ble senket i fjorden startet søket.

Forskningsfartøyet Gunnerus

Forskningsfartøyet Gunnerus klar til søk.

Foto: Knut Reitan / NRK

Båten ligger et sted mellom Ekne og Ytterøy, og NTNU og Falstadstiftelsen har nå satt i gang søk i fjorden.

Forskningsfartøyet Gunnerus la fra kai i dag tidlig med et klart oppdrag, nemlig å finne restene av en båt som rett før frigjøringa i 1945 ble lastet med likene av rundt 25 fanger fra konsentrasjonsleiren på Falstad.

Båten ble senket i dypet en sted mellom Skogn og Ytterøy, men siden har ingen sett noe til båten eller den uhyggelige lasten.

Øyenvitne

Men et øyenvitne iakttok hva som skjedde mainatta i 1945. Han var med i søkeskipet i dag.

- Jeg tror at båten var i så dårlig forfatning at det bare er vrakgods igjen, sier øyenvitnet Kåre Hernes.

Kåre Hernes

Kåre Hernes var vitne til at likbåten ble senket i mai 1945.

Foto: Knut Reitan / NRK

Han synes likevel det er spennende å få være med på søket etter båten. Det ble foretatt søk i 1945 også, men uten resultat.

I dag er sjansene betydelig større for at man finner noe. Årsaken er at man har stedsanvisninger fra Hernes og teknologi fra NTNU. En fjernstyrt miniubåt utstyrt med et avanserte kamera brukes for å granske havbunnen.

Miniubåt

Miniubåten tar detaljrike bilder av havbunnen.

Foto: Knut Reitan / NRK

- Historien er utrolig interessant og den har både en historisk og en menneskelig dimensjon, sier prosjektleder Marek E. Jasinski som er professor i marin arkeologi ved NTNU.

Søker ut uka

Langs bunnen styrer miniubåten som nå er på vei ned mot 400 meter. Bildene er skarpe og detaljerte, men viser ingen båtrester. Forskerne har imidlertid fortsatt fire dager på seg til å finne noe nede i havdypet.

Fisk

Under dagens søk fant man ikke noe båtvrak, kun fisk.

Foto: Knut Reitan / NRK

På en dag kan miniubåten saumfare et område på 200 ganger 200 meter. Skulle det være nødvendig fortsetter søket etter likbåten til og med fredag.