50 arbeidsplasser i fare i Follafoss

Selskapet Södra Cell AB har bestemt å avvikle eierskapet i fabrikken i Follafoss i Nord-Trøndelag. De drøyt 50 ansatte ble orientert om vedtaket i ettermiddag.

Södra Cell Folla

Södra Cell Folla ligger i Follafoss og ble etablert som en fabrikk for tremasse i 1909. Bedriften ble solgt fra Norske Skogn til Södra i 2000.

Foto: Roger Aksnes

– Det ble formidlet på et møte i dag og det var jo sjokk det da. Det er aldri greit å få ei sånn melding, sier tillitsvalgt i Fellesforbundet Roy Benny Selen til NRK.

På møtet fikk de ansatte altså vite at styret i Södra Cell AB nå har bestemt å avvikle eierskapet i fabrikken.

– Vi har slitt med å skape lønnsomhet innenfor CTMP i flere år. Til tross for at vi har iverksatt en rekke tiltak, har vi opplevd stadig synkende volum til lønnsomme kunder, sier Gunilla Saltin, administrerende direktør i Södra Cell i en pressemelding.

Varsler omstillingstiltak

– Dersom det blir vedtatt å legge ned fabrikken, vil det bli iverksatt omstillingstiltak for de ansatte, skriver selskapet i pressemeldingen.

Her skriver selskapet også at det ikke lenger er forutsetninger for lønnsom produksjon ved fabrikken.

Roy Benny Selen sier at det som nå skjer har vært antydet tidligere.

– Økonomien har vært dårlig de siste par årene. Vi har prøvd å få ned kostnader ved å arbeide hardere og smartere.

Han sier at bedriften nå skal drives som vanlig i en periode på 30 dager, og at eventuelle nye eiere eller interessenter kan komme med innspill.

De ansatte ved Sødra Cells tremassefabrikk i Follafoss opplever tunge dager. Om to måneder har de ingen jobb å gå til. Kommunen frykter fraflytting når nesten 70 årsverk forsvinner fra bygda.

De ansatte ved Sødra Cells tremassefabrikk i Follafoss opplever tunge dager.

– Dramatisk for Verran

Fabrikken, som har drøyt 50 ansatte, lager CMTP. Dette er en tremasse som blant annet brukes i kartong og papir.

Södra Cell planlegger å trekke seg helt ut av dette markedet fra 1. november i år.

– Det er ei dramatisk beslutning og har konsekvenser for Verran-samfunnet som jeg fort regner til cirka 70 årsverk som forsvinner, enten direkte eller indirekte med underleverandører, sier ordfører i Verran Bjørn Skjelstad (Sp) til NRK.

Vil se på alternativer

– Vi kommer til å følge opp med regionale myndigheter på hva vi kan gjøre for å komme oss videre fra beslutningen styret har tatt. Så får vi diskutere på hvilken måte vi kan ha med oss Södra i den prosessen som må se på alternativer til det som er dagens drift i Folla, sier Skjelstad.

475 personer bor i Follafoss og kommunen har 2.750 innbyggere.

Verran har vært gjennom store omlegginger tidligere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.