Snøen øker faren for viltpåkjørsler

Snøfallet gir stor fare for viltpåkjørsler. Minst ti hjortedyr blir påkjørt hver dag i Trøndelag på denne tida av året.

Elgen døde momentat og ble flyttet ut av veibanen.

Mange elg og andre hjortedyr blir drept i trafikken i januar.

Espen Sandmo
Journalist
Kjartan Trana
Journalist
Paul Harald Pedersen

Paul Harald Pedersen er viltforvalter i Nord-Trøndelag.

Foto: Torill Aamodt / NRK

De siste dagene har det kommet mye snø i Trøndelag, og det øker faren for å kjøre på rådyr, hjort og elg. Januar er den måneden i året da vi har flest møter mellom hjortevilt og biler, og viltforvalter Paul Harald Pedersen i Nord-Trøndelag ber folk være ekstra på vakt.

– På vakt

– Akkurat nå øker faren for å bli innblandet i en påkjørsel. Bilførerne må være ekstra oppmerksomme når de kjører til og fra arbeid. I det øyeblikket man ser spor i nærheten av veien, må farten settes ned. Det er en indikasjon på at det er dyr i nærheten, sier Pedersen.

I fjor var det 211 viltpåkjørsler i Trøndelag i januar, og med snøfallet nå kan det fort bli ille igjen. Ute i felt er det ettersøksgruppene i de enkelte kommunene som merker endringene, og de får mer å gjøre nå.

– I høst og vinter har det nesten ikke vært påkjørsler, men de siste dagene har det vært noen ulykker, sier lederen for ettersøksgruppa i Overhalla, Oddvar Mørkved Hustad.

250 elg

Til sammen ble 1329 dyr påkjørt i Trøndelag i fjor. De fleste er rådyr, men over 250 elg mistet også livet i sammenstøt med biler.

– Særlig elgen trekker nå ned fra høyereliggende områder for å spare energi fordi det er mindre snø i lavlandet. Og det er her vi finner jernbanen og de mest trafikkintense veiene, sier Paul Harald Pedersen.

Det ryddes langs veiene, og maten holdes på den bort fra de mest trafikkerte strekningene. Dermed blir det mer oversiktlig, men likevel øker antallet påkjørsler.

– Bilførerne må ikke bare se midt etter veien, men også ute til kantene. Sett ned farten, er oppfordringen fra Oddvar Mørkved Hustad i Overhalla.

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .