– Får jeg et syn, må jeg fortelle

Joralf «Snåsamannen» Gjerstad greier ikke sitte rolig når han merker at noen rundt ham er i fare. Nå letter han på sløret og gir oss nye historier som aldri er blitt fortalt i offentligheten.

Joralf Gjerstad

– Jeg har opplevd så mye utrolig som jeg vil bevise helt og holdent, sier Joralf Gjerstad. Nå jobber han med nok en bok med uforklarlige historier.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen

Norges mest omtalte healer og klarsynte har fortellinger i bøtter og spann. Flere er blitt godt kjent gjennom bøkene «Snåsamannen - kraften som helbreder» fra 2008 og fjorårets «Den gode kraften». Men langt fra alle har sett dagens lys.

Han forutser fiskefangst, lokaliserer mennesker som er blitt utsatt for skred og helbreder kreft, og på hjemplassen florerer fortellingene om små og store møter med den klarsynte 85-åringen.

For når Gjerstad får et av sine syn, må han bare fortelle.

Ropte ut PIN-kode

På bensinstasjonen i Snåsa står en kar som har glemt koden på bankkortet. Han står der og spekulerer da en bil kjører rolig forbi. Joralf Gjerstad sveiver ned ruta og roper ut fire tall til den fortvilte mannen. Sifrene stemmer.

– Men det var jo såre greit det der. Jeg visste jo nummeret, sier Gjerstad som om det skulle vært den største selvfølgelighet.

«Snåsamannen» sprer nemlig ikke om seg med informasjon han ikke er helt sikker på er rett. Og han vet akkurat når det er tilfelle.

– Da kommer informasjonen til meg øyeblikkelig. Det er det som er så uforklarlig, plutselig ser jeg det bare for meg, sier han til NRK.

– Andre ganger kan jeg få antydninger om at ting er slik og slik, uten at jeg kan si det med sikkerhet. Da forteller jeg det heller ikke.

Video Snåsamannen - Hvordan det startet

Snåsamannen i samtale med biskop Tor B. Jørgensen i Bodø Domkirke. Her forteller Gjerstad hvordan det hele startet.

Reddet fra brann

En person NRKs reporter i Snåsa har snakket med fortalte at han plutselig våknet av at telefonen ringte. Han hadde duppet av på ettermiddagen, men da han reiste seg opp, så han at maten stod og tørrkokte på komfyren.

Han fikk avverget situasjonen, men da han etterpå sjekket telefonen hadde han en mengde ubesvarte anrop fra Joralf Gjerstad, som sjelden brukte å ringe.

– Ja, det stemmer, jeg husker den episoden. Hadde han ikke våknet, så hadde det blitt brann, sier Gjerstad.

– Når jeg får slike syn må jeg bare ringe og varsle. Når brannalarmen går her i Snåsa har jeg mange ganger fortalt kona mi Signe hvor det brenner. Det viser seg hver gang å stemme.

Han har full forståelse for at folk ikke forstår hvordan han kan få slike syn ut fra intet. Men for ham faller det seg bare naturlig. Han har hatt det slik siden sent på 40-tallet.

– For meg er det ikke så veldig rart. Jeg bare må fortelle, sier han.

Vil bevise kraften i ny bok

For å bevise at det han sier er sant er viktig for 85-åringen. Derfor jobber han nå med nok en bok om det folk har opplevd etter å ha vært hos ham, og som de selv bekrefter.

– Jeg har mye usagt. Jeg skriver for å få et system i det jeg har opplevd. Jeg har opplevd så mye utrolig som jeg vil bevise helt og holdent, sier Joralf Gjerstad til Dagbladet på nett.

– Jeg vil ikke at folk skal begynne å fantasere om meg etter min død. Jeg vil ha orden.

Video Snåsamannen Joralf Gjerstad på Viggo på Lørdag

Gjest hos 'Viggo på lørdag': Snåsamannen Joralf Gjerstad forteller om hvordan han lokaliserte skredoffer i Nordland i mai.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.