Om to år kan det være mulig å ta selfie fra verdensrommet

Nå tester studenter ved NTNU ut det som kan bli verdens første selfie-satellitt.

Foto: Orbit NTNU

Her går heliumballongen til værs fredag ettermiddag. Ballongen holdt seg svevende i to timer. Foto: Orbit NTNU

Fredag sendte studenter fra studentorganisasjonen Orbit ved NTNU opp en heliumballong til omtrent 22.000 meters høyde for å teste ut deler av en «selfie-satellitt».

Målet er at den ferdige satellitten skal være klar for verdensrommet i starten av 2021.

– Poenget er at folk skal kunne sende inn selfier til oss i Orbit, og deretter vil vi laste dem opp til satellitten vår, for så å sende bildene tilbake når de har vært "innom" verdensrommet, sier Kristian Borgen, som er styreleder i Orbit NTNU.

Teknisk sett så har satellitten en skjerm og en kameraarm. På skjermen kommer selfiene opp via en app. Når den har justert seg slik at den har jorda som bakgrunn, tar den et bilde av seg selv og sender tilbake til jorda.

Orbit tester selfie-satellitt

Slik så det ut da de testet kameraet på 22.000 meters høyde. Her ser man et bilde av Orbit-logoen.

Foto: Orbit

Vil få opp rom-interessen

I ett år har omtrent 50 studenter jobbet med prosjektet. Målet med satellitten er ikke å tjene penger, men å få folk interesserte i romteknologi.

– Mye av framtiden ligger i verdensrommet og i romteknologi, så vi håper at dette kan være med på å inspirere folk til å bli interessert i verdensrommet, sier Borgen.

Dette er den aller første satellitten som studentorganisasjonen vil sende opp. Deretter ønsker de å utvikle enda mer avanserte satellitter.

Modell av selfie-satellitten

Slik ser en modell av selfie-satellitten ut.

Foto: Orbit

Sendte opp testballong

Fredag ettermiddag ble deler av selfie-satellitten testet. I Åfjord i Trøndelag sendte de opp en heliumballong med ulike deler til 22.000 meters høyde.

Den testet blant annet at radioutstyr, elektronikk og kamera fungerte.

– Jeg vil si at oppskytingen var veldig vellykket, sier Ludvig Løite, delprosjektleder og ansvarlig for ballongslippet for Selfiesat Prosjekter.

– I løpet av den siste uka har vi jobbet 10–12 timer hver eneste dag. Det er mye å ta hensyn til og mange myndigheter man skal søke til, sier Løite.

Kristian Borgen, Ludvig Løite, Jonas Aasberg

Kristian Borgen, Ludvig Løite og Jonas Aaseberg klar før ballongen med isoporboksen skal til himmels.

Foto: Privat / Andrea.He

Har god tro på rom-selfier i 2021

Han forklarer at heliumballongen var festet til en isoporboks, som igjen var festet med radio, en radioantenne, to kamera og en skjerm. Skjermen vekslet mellom bilder av alle medlemmene i Orbit, samt noen sponsorlogoer.

– Dersom alt har fungert som vi håper, så har vi selfier med alle Orbit-medlemmene og ulike firma på rundt 22.000 meters høyde, sier Løite.

De har god tro på at den ferdige satellitten skal fungere som de håper, men det finnes utfordringer.

– Et av problemene er at nedlasting av data fra satellitten kan gå ganske tregt. Satellitten vil ligge i en bane rundt jorda, som gjør at den passerer Trondheim omtrent seks ganger hver dag. På hver av disse passeringene vil vi ha opptil ti minutter til å snakke med satellitten, hvor vi skal rekke å laste opp og ned data, sier Løite.

Borgen sier de har bred støtte for prosjektet.

– Det er allerede mange studenter på NTNU og bedrifter i norsk industri som interesserer seg i prosjektet vårt. Samtidig vet vi at Norsk Romsenter og ESA (European Space Agency) har stor tro på det vi gjør.

Kartet viser ballongens reiserute

Testballongen hadde en reiserute på 100 kilometer. Den ble skutt opp i Åfjord og landet i nærheten av Kyrksæterøra i Trøndelag.

Foto: Orbit / Andrea.He