Hopp til innhold

Skjebnedag for Levanger og Verdal

Mandag er det folkeavstemning om kommunesammenslåing i Levanger og Verdal. Etter forhåndsstemmene å dømme, kan deltakelsen bli stor.

Robert Svarva og Bjørn Iversen

Levangerordfører Robert Svarva (Ap) og Verdalsordfører Bjørn Iversen (Ap) får folkets dom i løpet av mandagen.

Foto: NRK

Rundt 5.500 har allerede forhåndsstemt i de to kommunene. 16- og 17-åringer har også anledning til å stemme. Blir svaret ja, blir den nye kommunen størst i Trøndelag utenom Trondheim. Men frontene er steile.

– På begge sider har det fra politisk hold vært fokus på «oss» og «dem», og lite på «vi», sier leder for Distriktssenteret, Halvor Holmli.

Han sier at for mange kommer det å bygge en ny kommune i skyggen av det å miste sin gamle.

Utover kvelden får du resultatene av folkeavstemningen!

Sier opp avisabonnement i protest

Lokalavisa Innherred, som dekker begge byene, har også merket den hete striden de siste ukene. Avisa har trykket nær 70 innlegg om sammenslåinga, og mottatt oppsigelser fra begge sider.

– Vi er beskyldt for å være både et ja- og et nei-organ, pro Levanger og pro Verdal, sier redaktør Roger Rein, som ikke har flagget standpunkt i saken.

LES: Verdal ber folk fjerne kommunevåpenet fra Facebook

Ap-ordførere med hvert sitt standpunkt

I mai skrev de to kommunene under på en intensjonsavtale. Men selv om begge ordførerne er fra Arbeiderpartiet, er de ikke enige i spørsmålet om sammenslåing. Levangerordfører Robert Svarva er for en storkommune.

– Jeg er veldig godt fornøyd over at vi har fått en avtale som innbyggerne skal stemme over i ei folkeavstemning. Her er det ingen seierherrer og alle har gitt og tatt, sa Svarva til NRK i mai.

Verdalsordfører Bjørn Iversen er mot sammenslåing, og mener også intensjonsavtalen er for dårlig.

– Det er vanskelig å få til en balanse som er akseptabel når det gjelder plassering av ledelse og støttefunksjoner, analysearbeidskraft og utviklingsavdeling. Det er noe om hvor makten legges og her er det en kraftig skjevfordeling og negativ utvikling, sa Iversen, som nektet å skrive under på avtalen.

Holtålen kommune med kommunevåpen

Mandag får folk i Holtålen stemme ja eller nei til sammenslåing med Røros og Os.

Foto: Montasje: Per Kristian Johansen / NRK

Avstemning også i Holtålen

I dag er det også folkeavstemning i Holtålen om kommunen skal slå seg sammen med Røros og Os. Ordfører Jan Håvard Refsethås sier til NRK at det går mot en svært spennende avstemning i kommunen med vel 2000 innbyggere.

Den 23. mai sa fire nordtrønderske kommuner ja til sammenslåing, mens fem sa nei. Det ble ja til sammenslåing både i Steinkjer og Verran, mens snåsningene sa et klart nei til å slå seg sammen med de to andre.

I Namdalen ble det et klart nei-flertall til en storkommune i både Overhalla, Høylandet og Flatanger. Innbyggerne i Namdalseid og Fosnes sa derimot ja til å gå sammen med Namsos.

Lenger sør i Nord-Trøndelag ble det et knapt flertall på Frosta for å si nei til sammenslåing med Stjørdal.