NRK Meny
Normal

Snart åpner 35 mil med scooterløyper

Lørdag åpner milevis med rekreasjonsløyper for snøscooter i Lierne kommune. Ingen trønderske kommuner satser så tungt på dette som nettopp libyggen.

Scooterløype i Lierne

Lørdag åpner mange mil med snøscooterløyper i Lierne kommune.

Foto: Kjartan Trana/NRK

John Olav Vestgård

John Olav Vestgård har ledet et kommunalt utvalg som nå etablere ei 350 kilometer lang scooterløype gjennom store deler av Lierne.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Flere trønderske kommuner har allerede tatt i bruk noen traseer for rekreasjonskjøring, og i Lierne blir det nå åpnet 350 kilometer med scooterløyper. Lørdag tas halvparten av løypenettet i bruk.

– Vi ønsker dette

– Libyggen og bruken av natur og fjell hører nøye sammen, og dette er noe vi virkelig ønsker i Lierne, sier Jon Olav Vestgård. Han har ledet det kommunale utvalget som har jobbet for rekreasjonsløyper for snøscooterkjøring.

Regjeringen har etablert en forsøksordning hvor kommunene kan etablere scooterløyper for rekreasjonskjøring. Det har skapt mye rabalder, og i flere fylker vil ingen kommuner benytte seg av dette.

Men i Trøndelag har flere allerede åpnet noen traseer. Over 20 kommuner jobber med saken og ønsker seg løyper, men ingen slår Lierne i omfang på løypenettet.

– Lierne er en fantastisk stor kommune med 3000 kvadratkilometer, og et par tusen fiskevann. Skal du komme deg rundt, blir det en del mil. Vi er glade i å kjøre snøscooter, sier Vestgård.

Protestene nådde ikke fram

Norsk Friluftsliv som samler de 15 største frivillige friluftslivsorganisasjonene i Norge, kjempet iherdig imot endringene i motorferdselsloven, men vant ikke fram. Protester mot Lierne har heller ikke nådd fram.

– Dette må selvsagt styres med en streng hånd, og det verste som kan skje er at løypenettet blir misbrukt. Fortsatt har vi enorme områder som er scooterfrie, ikke minst i nasjonalparken. Men også i Holandsfjellet og andre områder, understreker John Olav Vestgård.

Jan Bjørnar Totsås

Jan Bjørnar Totsås merker løype som skal åpnes på lørdag. Lierne snøskuterklubb håper å ha merket opp nær halvparten av løypenettet til da.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Det vil koste 150 kroner døgnet å kjøre scooter på løypenettet i Lierne, men det blir mulig å betale fast årsavgift for dem som skal bruke rekreasjonsløypene mye.

Jan Bjørnar Totsås er en av mange frivillige som har jobbet med å merke alle løypene i kommunen.

– Dette gjør vi på dugnad og jeg vil gjerne påvirke hvor løypa blir lagt for å få den best mulig. Jeg håper det blir ei bra løype som blir brukt, sier Totsås.