Snakket ikke med Moen-jury

Utvalget som har gransket justismordene mot Fritz Moen har ikke kontaktet noen av dem som satt i juryene.

Tore Sandberg og Fritz Moen
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Nå mener advokat  John Christian Elden at innleveringen til utvalget må utsettes, skriver Aftenposten.

I morgen går fristen ut for utvalget som i høst ble oppnevnt for å granske hva som skjedde da Fritz Moen ble dømt for to drap som han ikke hadde begått. Fristen kommer ikke til å bli overholdt.

 Årsaken er, i følge Aftenposten, at det er tekniske grunner til at det vil ta noen uker før justisminister Knut Storberget mottar rapporten.

- Ikke vår oppgave

Avisen har vært i kontakt med flere personer som satt i juryene som kjente Fritz Moen skyldig i drap og alle har sagt seg villig til å snakke med utvalget. Men ingen av dem har blitt kontaktet av granskningsutvalget.

- Det er ikke vår oppgave å granske jurymedlemmene, sier utvalgsmedlem Ingrid Lycke Ellingsen til Aftenposten.

Men det er ikke John Christian Elden, som representerte den nå avdøde Moen, enig i.

- Hvis utvalget mener seg ferdige med jobben uten å ha snakket med jurymedlemmene, så burde de be om en forlenget frist for å få gjort jobben skikkelig. Det var en sentral del av begrunnelsen da jeg i fjor ba om det ble nedsatt et slikt utvalg, sier Elden til avisen.

 - Må spørre

I mandatet som Moen-utvalget fikk, står det at granskingen ikke skal omfatte " forhold ved juryens interne rådslagning og stemmegivning". Men det står ingenting om at man ikke kan spørre medlemmene om andre ting, for eksempel hvordan bevis ble presentert.

- For å finne ut hva det var som gikk galt, så må man jo spørre dem som kom frem til et galt resultat. Man må spørre dem om hvordan ting ble presentert. Når man har laget en avgrensing om hva juryen kan intervjues om, så ligger det jo implisitt at de kan intervjues, mener Elden.

- Tafatt

Privatetterforsker Tore Sandberg etterforsket sakene om Fritz Moen og sørget for å få ham renvasket, begriper ikke at jurymedlemmene ikke inngår i granskningen.

 -Når de selv har åpnet for å blir intervjuet, så forstår jeg ikke hvorfor utvalget ikke kan gripe den invitasjonen. Det virker jo litt tafatt. Det innebærer jo at en granskning i hvert fall ikke blir fullstendig, sier Sandberg til Aftenposten.