NRK Meny
Normal

Barn som smugrøyket startet storbrann

Brannen på kjøpesenteret Amfi på Orkanger i august er oppklart.

Brann AMFI Orkanger

Ingen kom til skade i brannen den 14. august, men kjøpesenteret på Orkanger fikk store skader.

Foto: Tina Krieger

Brannen på Amfi-senteret på Orkanger 14. august, som førte til at Vinmonopolet og Vitusapotek ble totalskadd, er nå oppklart av politiet.

Årsaken til storbrannen skal være tre barn som drev med smugrøyking.

– De involverte barna er under den kriminelle lavalderen. De er mellom 11 og 13 år gamle, og av begge kjønn. To av barna har vært mer delaktig enn tredjemann, sier politioverbetjent Tor Kristian Haugan ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor til NRK.no.

Les også: – Brannen startet med tilførsel av bar ild

Oppdaget ikke at det tok fyr

Smugrøykingen skal ha skjedd på baksiden av senteret. De involverte barna oppholdte seg ulovlig i et portrom som blir brukt som varemottak og lagringsplass for emballasje for Vinmonopolet og apoteket.

Les også: Store vannskader etter brannen i Orkanger

– Barnas forklaring om hvor de satt under smugrøykingen, stemmer overens med hvor brannen startet, forklarer Haugan.

Det som begynte som en ulmebrann i emballasjen hvor røyken ble stumpet, har ifølge politiet blusset opp omtrent en halvtime etter at butikkene stengte og portrommet ble låst.

– Barna forlot området like før porten ble stengt. De oppdaget nok ikke at de var i ferd med å starte en omfattende brann.

Artikkelen fortsetter under videoen

Created by InfoDispatcher

Slik så det ut inne på Amfi-senteret etter brannen.

Vil ikke bli straffet

Barna har status som siktet, men noen formell siktelse vil ikke bli tatt ut. De vil med andre ord ikke bli straffet.

Det vil ikke bli opprettet straffesak mot barna siden de er under den kriminelle lavalderen, opplyser Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

– De vil bli fulgt opp, og barnevernet er underrettet slik som vanlig praksis er i alle saker hvor barn er involvert. Det vil bli oppfølging av alle parter, både barn og foreldre, samt de skadelidende parter, sier Haugan.

Barnas foresatte har vært til stede under avhørene. Foreldrene kan få krav om erstatning fra forsikringsselskapet. De er erstatningsansvarlige på en sum inntil 5000 kroner per gjerningsperson, men det er mange parter involvert og ingenting er bestemt ennå, forteller politiet.

Intensiv etterforskning

Les også: Store skader på kjøpesenter

De siste bitene i etterforskningen kom på plass i slutten av forrige uke, etter intensiv jobbing med saken siden brannen i august.

– Det er et resultat av god etterforskning som førte til oppklaringa. Vi har fått inn mange gode tips og vitneforklaringer i saken. Det er mange som har bidratt til at dette nå er oppklart, sier politioverbetjent Haugan.

Created by InfoDispatcher

Amfi- senteret fikk omfattende skader, deriblant store vannskader etter slukningsarbeidet.