NRK Meny
Normal

Steinsprut i Trøndelag koster forsikringsselskapene dyrt

Det er høysesong for steinsprutskader. Bare i Trøndelag skades biler for 114 millioner kroner i året.

Sprekk i frontruta

Forsikringsselskapene utbetaler 1,4 milliarder i glasserstatninger årlig. Får du steinsprutskade på frontruta bør du forte deg å reparere den. Hvis ikke kan det bli dyrt.

Foto: Ivar Rasmussen

Det er ikke tilfeldig at det i disse dager reklameres for steinsprutskader på TV og radio. Våren er nemlig høysesong for skader på blant annet frontruta.

– Steinsprutskader er det mye av gjennom hele året, men våren skiller seg ut. Når snøen smelter blir småstein og annet rask i veibanen virvlet opp, sier informasjonssjef i Gjensidige Pål Rune Eklo.

Pål Eklo

Informasjonssjef i Gjensidige, Pål Eklo forteller at våren er høysesong for steinsprutskader.

Forsikringsselskapene betaler over en milliard

Det oppstår årlig om lag 240.000 glasskader på norske biler. Det koster forsikringsselskapene mye penger, sier Eklo.

– Det betyr erstatningsutbetalinger på 1,4 milliarder fra forsikringsselskapene hvert år. Dette er tall Gjensidige har beregnet, ut av statistikk fra Finans Norge, som gjelder alle forsikringsselskaper i Norge.

Men det er ikke bare forsikringsselskapene som må åpne lommeboka når småsteinen treffer frontruta. Mange skader øker forsikringsprisen.

– Forsikring er et spleiselag, så jo mere skader, jo større risiko og dyrere blir forsikringsproduktet, minner informasjonssjefen om.

Små steiner – store summer

I løpet av 2016 vil over 19.000 av bilistene i Trøndelag få skader på frontrutene på grunn av steinsprut. Dette er rundt 52 bileiere daglig.

I 2015 måtte bilister i Sør-Trøndelag punge ut med til sammen 74,4 millioner, mens de i Nord-Trøndelag måtte reparere steinsprutskader for nesten 40 millioner kroner.

Her er Eklos tips for å unngå steinsprutskader:

  • Hold god avstand til bilen foran
  • Er uhellet ute, få reparert skaden så raskt som mulig.
  • Dekk gjerne med gjennomsiktig teip for å beskytte skaden

– Det beste du kans gjøre er å holde avstand til bilen foran. Men heller ikke det er noen garanti mot ei lita «rose» i frontvinduet, forklarer Eklo.

Billigere å reparere enn å bytte

Har du fått steinsprutskade på frontruta, kan det lønne seg å reparere den så fort som mulig. Dersom du har kasko eller delkasko er det gratis å reparere ruta.

– Må ruta skiftes betaler kunden normalt en egenandel på 2000 kroner, forteller Eklo.