Hopp til innhold

Smarttelefonen kan si fra når eldre faller

En professor ved NTNU kan ha funnet en løsning som varsler når eldre faller uten å ha på seg alarm eller fartsbasert teknologi.

Smarttelefon

VARSLER: Forskning gjort av professor Michael Cheffena ved NTNU viser at lyden av et fall kan gjenkjennes av en smarttelefon, og kan dermed brukes til å varsle når eldre som faller når de er alene.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Statistikken på eldre som faller i hjemmet er høy. Nesten én av tre over 65 år har minst én fallepisode i året, skriver forskningsmagasinet Gemini.

I dag finnes det flere varslingssystemer for eldre som skader seg i hjemmet uten mulighet til å si ifra selv, men disse er som regel basert på teknologi som registrerer eller reagerer på endringer i fart. Det betyr at brukeren er nødt til å ha utstyret på seg når fallet skjer.

Professor i telekommunikasjon ved NTNU, Michael Cheffena har funnet en måte å oppdage og varsle fall på når eldre personer for eksempel har glemt å ta på seg varslingsutstyr.

– Nesten alle i dagens samfunn bruker smarttelefoner, også flere eldre, men ikke alle har den i lomma hele tiden. Derfor har vi funnet ut at smarttelefonen kan gjenkjenne lyden av et fall og også varsle om at det har skjedd, sier Cheffena til NRK.

Har identifisert 130 typer fall

Michael Cheffena

NØYAKTIGHET: Systemet bør være veldig nøyaktig og veldig sensitivt slik at det ikke gir falsk alarm, men klarer å skille lydene, mener professor i telekommunikasjon, Michael Cheffena.

Foto: Privat

Professoren forklarer at han har brukt studenter som forsøkspersoner for å teste lydfunksjonene i smarttelefoner.

Studentene utførte 130 fall og 130 ikke-fall slik som lyden av TV og radio eller andre høyfrekvenslyder som en dør som smeller eller noen som slår foten i et bordbein.

– Vi har utviklet og testet systemet og vi har funnet ut at de lydene vi har brukt på å identifisere et fall har en nøyaktighet på 98 prosent. Nå ønsker vi bare at det er noen som vil ta tak i dette og utvikle en programvare, sier Cheffena.

Ifølge professoren kan smarttelefonen oppfatte lyder og eventuelle fall fra fem meter unna.

– Det er jo en veldig stor fordel. Dette kan jo bli en sikrere og tryggere hverdag for eldre som bor hjemme, sier han.

– Må være enkelt og presist

Doktorgradsstipendiat Randi Stokke forsker på bruk av teknologi i omsorgstjenester ved NTNU. Hun mener at denne formen for automatisk varsling høres ut som et svært godt verktøy som kan brukes i tillegg til fartsbasert teknologi og sikkerhetsalarmer man må ha rundt halsen.

– Det er en veldig spennende tanke å bruke smarttelefonen for å detektere fall, men teknologi bør være enkelt å implementere og ha så lite feilkilder som mulig. Bruken av smarttelefon for å varsle fall må testes grundig i ulike miljøer slik at den ikke gir en falsk trygghet. Det er jo stor forskjell på laboratorium og hjemmemiljø, sier Stokke til Gemini.