NRK Meny
Normal

Slik vinner du julebordet

Vi går inn i årets travleste julebordshelg. Nestor i Trondheims restaurantbransje Roar Hildonen gir deg 5 tips slik at du vinner julebordet, og tør å møte på jobb igjen mandag.

Restauratør Roar Hildonen på To rom og kjøkken

Roar Hildonen har nesten 35 års erfaring fra utelivet i Trondheim.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

For mange er det ett år siden de sist var på byen, men denne helga skal ut for å nyte god mat og drikke. Mytene rundt julebord er mange - om hæla i taket og alvorsprat med sjefen i sene kveldstimer.

Skal vi tro en av dem som har lengst fartstid fra utelivet i Trondheim, Roar Hildonen, var ting definitivt ikke bedre i gamle dager.

Trønderne har skjerpa seg

– Trønderne kan å kose seg, for oss som jobber i restaurantbransjen er det en drøm å ha trøndere på besøk i dag i forhold til da jeg begynte i bransjen.

Champagne på julebord

Stadig flere kjører alkoholfritt på julebord.

Foto: Colourbox

– Hvordan har det forandra seg fra 80- og 90-tallet?

– Jeg kan si det sånn at hvis det var en gjest som ikke drakk alkohol så var det sånn, ååå skal du ikke ha alkohol, det er jo gratis, humrer Hildonen.

Nå i dag er det mange som bare tar et glass eller bestiller alkoholfritt.

Hildonen forteller at det fremdeles er mange som har fri bar på sine julebord og at det sjelden er begrensning på hvor mange enheter man får, men at maten er mer i fokus. Nå skal det være flere retter og mer sofistikert.

– Er det fremdeles rølping?

– Det er klart det er det, men i forhold til hvordan det har vært så er det to forskjellige verdener, sier Hildonenen som har snart 35 års erfaring fra bransjen.

5 tips for et vellykka julebord

Her er Roar Hildonens viktigste tips for å vinne julebordet:

  • Er du i dårlig form, hold deg hjemme. Om du likevel går, vær forsiktig med alkohol.
  • Spis mat før du begynner å drikke.
  • Ta gjerne imot en aperitiff, men ikke be om påfyll.
  • Når det kommer til brennevin, ta en pause når du har tømt glasset. Vær forsiktig med runder.
  • Drikk minst like mye vann som vin eller øl.

Jula er høysesong

Hildonen skal selge 4000 måltider før jul og omsetter for nesten 4 millioner kroner i løpet av en hektisk desember. Det betyr opp 25-30% fra en normal måned.

– Dette er langspurten for oss, 22. desember er siste dag. Vi bare løper fortere og fortere og plutselig er det julaften.