Hopp til innhold

Småkommuner forgubbes

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at mindre kommuner i Norge og spesielt Nord-Norge vil slite med forgubbing i årene fremover.

Pensjonister (Illustrasjonsfoto)

Om 15 år kan det være fleste pensjonister i enkelte mindre norske kommuner.

Foto: JONATHAN NEED

Tallene viser at omkring en tredjedel av befolkningen i bygdene som har under 2000 innbyggere, vil være over 67 år. Det er 13 slike kommuner i Trøndelag, og nå må det finnes løsninger for å forhindre at forgubbingen vil skape kollaps i bygdene.

– Ikke lenge til

– Det er veldig dramatisk fordi en tredel av befolkningen vil være over 67 år når vi kommer 15 år fram i tid. Det er ikke så lenge til, sier sjeføkonom Terje Strøm i Nyanalyse.

Det var underr Telenors konferanse om forgubbing i Norge at Strøm la fram tallene som viser at flere kommuner i Trøndelag og ellers i landet slitermed forgubbing. I løpet av 2030 vil nesten alle kommuner med mindre enn 2000 innbyggere, ha en tredjedel av sine innbyggere over 67 år. Problemet er størst i Nord-Norge.

– En viktig grunn er at det er flere kommuner med under 2000 innbyggere relativt sett i forhold til resten av landet. Det har også vøært en fraflytting fra nord til sør på grunn av utdanning og arbeidsmarked, sier Strøm.

Flere trønderkommuner

På ei topp-tjue liste over de kommunene som sliter mest, kommer hele seks fra Trøndelag. Det er Flatanger, Fosnes, Osen, Roan, Røyrvik og Leka som er med på den dystre lista. Strøm mener man må tenke på kommunesammenslåing som en mulig løsning på problemet.

– Ja, jeg tror om ti år vil det være færre kommuner enn i dag, mener han.

Leder for Kommunesektorens organisasjon i Nord-Trøndelag, Einar Jakobsen, mener dette ikke er nye tall for han.

– Dette er ikke nytt for oss i Nord-Trøndelag. Dette har vi visst lenge, og vi jobber med saken, sier han.

– Dramatisk for flere

Han frykter også for store konsekvensene for bygder som ikke velger å ta saken alvorlig.

– Det er dramatisk. I 2030 og 2040 er kanskje de fleste i enkelte kommuner pensjonister, og da får kommunene trøbbel med rekruttering av folk, sier han.

Kommunesammenslåing mener Jakobsen kan være en mulig løsning for noen kommuner, men ikke den optimale løsningen for alle.

– For noen vil sammenslåing være riktig. Som for eksempel mellom Inderøy og Mosvik, som så at det var den beste løsningen selv. Men der det er store avstander og dårlig infrastruktur, tror jeg ikke sammenslåing har noen hensikt, sier Jakobsen.