Hopp til innhold

Småkommuner føler seg overkjørt av regjeringen

Mange norske småkommuner føler seg overkjørt og nærmest presset til sammenslåinger med naboene. – Vi vil heller ha annen type samarbeid, sier ordfører.

Erna Solberg og Jan Tore Sanner

– Vi føler at dette er noe som har blitt tredd nedover hodet på oss, sier Røyrvikordfører Hans Oskar Devik om Erna Solberg og Jan Tore Sanners kommunereform.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Regjeringen har som mål å få redusert antall kommuner i landet, fra dagens 428 til omkring 100, slik at en kommune har minimum 15.000 - 20.000 innbyggere.

Hans Oskar Devik er ordfører i Røyrvik i Nord-Trøndelag - en kommune som teller knapt 470 innbyggere. Han mener Solberg-regjeringen kom skjevt ut ved å legge press på kommunene, uten å tenke på konsekvensene.

– Jeg tror det var for ustrukturert i starten. De hadde et ønske om å redusere antall kommuner, uten å ha tenkt gjennom hvordan dette vil slå ut. Det er jo veldig forskjellig rundt i landet. Her oppe handler det om avstander, andre steder handler det om behov og om kjemien stemmer.

Devik sier mange norske småkommuner ønsker å finne andre samarbeidsløsninger enn sammenslåing.

LES: Ordførernes harde dom over kommunereformen

– Mer motkrefter enn samarbeidskrefter

Hans Oskar Devik

Røyrvikordfører Hans Oskar Devik.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Devik mener at fordi inngangen til prosessen omkring kommunereformen ikke var god, oppstår det mer motkrefter enn krefter som jobber sammen.

– Vi er såpass oppegående i småkommunene, at er det noe du virkelig ønsker, så jobber du for det. Men prosessen har vært slik at det har kommet mer negativt enn positivt ut av den. Dermed setter ikke kommunene seg rundt samme bord og virkelig leter etter løsninger.

Kommunene har fått frist til 30. juni i år med å si ja eller nei sammenslåing. Så langt har få sagt ja, selv om mange har inngått intensjonsavtaler med andre.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mener store og robuste kommuner vil sikre folks fremtid på en bedre måte enn i dag.

– Vi ønsker at kommunereformen skal handle om gode, lokale prosesser. Det er viktig at lokalpolitikerne nå ser på hvilke utfordringer man står overfor etterhvert som de blir flere av de eldste eldre. Vi trenger større kommuner for å sikre sterke velferdskommuner i tiårene som kommer, sier statsråden.

LES: Hver 5. innbygger i Norge vil være minst 70 år i 2060

Vil ha annen type samarbeid

I NRKs ordførerundersøkelse publisert tidligere denne måneden, svarte 72,1 at de opplever skjult eller indirekte tvang for å slå seg sammen fra Sanner og departementets side.

Laster innhold, vennligst vent..

Istedet for sammenslåing av mange småkommuner, tror Røyrvikordfører Devik på mer samarbeid på tvers av kommunegrensene.

– Får vi ikke til et nært samarbeid med nabokommunene og regionen, har vi store utfordringer. Jeg ønsker derfor at vi utvikler et mer forpliktende samarbeid. Det er nøkkelen til å lykkes fremover.

LES: Dette avgjør om Sanners kommunerevolusjon strander