NRK Meny
Normal

Småbarnsmor klar for å hoppe i OL

Til daglig sjongleres bleieskift og labprøver hos Tine, men snart blir hun historisk som hopputøver i OL i Sotsji.

Helena Olsson Smeby er klar for OL i Sotsji.

Smeby kom på 4. plass under verdenscuprennet 22. desember i fjor.

Kun tre kvinnelige hoppere fra Norge fikk billett til OL i Russland. For første gang i OL-historien er hopp for kvinner med på programmet. I Trondheim varmer Helena Olsson Smeby opp med full jobb og småbarnstilværelse.

La opp for snart 4 år siden

Det er ingen selvfølge at Smeby deltar i OL. For tre og et halvt år siden la hun opp, lei av reising og lei av hopping. Men, en ferietur i fjor sommer endret alt.

Helena Olsson Smeby

Helena Olsson Smeby fikk OL-billett bare et halvt år etter at hun tok opp igjen hoppinga.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Det var litt tilfeldig at jeg tok med meg hoppskiene på ferien. Vi kjørte forbi Lillehammer og hvis det var fine forhold så tenkte jeg kanskje å prøve skiene, sier Smeby.

Og med det kom lysten til å hoppe tilbake. I 2004 var hun en av fire kvinnelige hoppere som fikk være prøvehoppere under skiflygingsrennet i Vikersund. Etter sommerhoppingen på Lillehammer i fjor måtte hun bare satse igjen.

– Jeg hadde jo ikke hoppet verdenscuprenn før og så er det jo første OL for kvinner, så da bestemte jeg meg for å prøve og satse, forteller Smeby.

Stramt tidsskjema

Med en toåring hjemme og full jobb hos Tine blir tidsskjemaet for Smeby stramt. Da hjelper det å ha en forståelsesfull arbeidsgiver.

– Tine har lagt godt til rette for meg så jeg får tid til å trene og reise. De synes det er kjempestort at en kollega skal til OL, sier Smeby.

Helena Olsson Smeby er egentlig svensk, men har bodd i Norge i 15 år og er nå norsk statsborger. Også det svenske språket har hun lagt bak seg. Hun tror ikke Sverige er misfornøyd med at hun har byttet statsborgerskap.

– Nei, det tror jeg ikke. Kanskje de er glade for å slippe maset mitt om økonomisk støtte, ler Smeby.

Tror på medalje

Smeby har flere fjerdeplasser i verdenscupen bak seg, og tror medalje i OL ikke er umulig.

– Får jeg til to skikkelig gode hopp tror jeg det er mulig å ta en medalje, men det krever at jeg presterer på mitt beste, sier Smeby.