Hopp til innhold

Små sjanser til å få se supermånen

Månen har ikke vært nærmere jorda på 68 år. Dessverre vil tåke og skyer sørge for at svært få nordmenn får gleden av å se månen på nært hold.

Måne over Namdalen

Søndag kveld var det mulig å se fullmånen i Namdalen.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Bare i enkelte områder på Østlandet og i Vest-Finnmark vil det være muligheter for å få se månen så nært som den ikke har vært siden 1948.

Ifølge NASA vil månen være 14 prosent større og 30 prosent klarere enn vanlig.

– Veldig synd

Anne-Mette Olsen

Anne-Mette Olsen er statsmeteorolog.

Foto: privat

– Huff da, det var jo veldig synd, sier statsmeteorolog Anne-Mette Olsen da NRK tar kontakt med henne mandag formiddag for å sjekke hvor du kan se månen lyse opp på himmelen.

Neste mulighet for å få se månen på nært hold dukker ikke opp igjen før 25. november 2034.

– Det er dessverre lavt skydekke og tåke over det meste av Norge mandag. På Østlandet skal det bli oppholdsvær i kveld, men dessverre litt tåke. Men enkelte steder kan det bli klart, og da kan du kanskje se månen. Det samme gjelder for Vest-Finnmark, sier Olsen.

Jordas trofaste følgesvenn har ikke vært nærmere jorda siden 2948. I ettermiddag kan man se supermånen i Norge, men tåke og skyer kan sørge for at få nordmenn får gleden av å se månen på nært hold.

I Oslo kommer månen opp i 16.30-tida mandag, i Kristiansand klokka 16.49, i Bergen klokka 16.50, i Ålesund klokka 16.36, i Trondheim klokka 16.30, i Bodø klokka 15.31, i Tromsø klokka 14.51, i Vardø klokka 13.54 og i Hammerfest klokka 14,21.

Hver 13. måned

– Hver 13. måned kommer det en ny supermåne, men den som kommer nå er enda litt større og enda litt sterkere enn den som var i fjor, forteller leder i Trondheim Astronomiske Forening, Birger Andresen, til NRK.

Han forteller at den dessverre ikke vil bli merkbart sterkere i lysstyrke enn de supermånene som har vært tidligere.

Birger Andresen i Trondheim Astronomiske Forening

Birger Andresen er leder i Trondheim Astronomiske Forening.

Foto: Ingrid Lindgård Stranden

– Men man vil kanskje se at den er større enn vanlig, sier han.

Om månen er nære horisonten vil den kanskje se enda større ut, men det skyldes noe helt annet og har ikke noe med supermånen å gjøre. Det er en optisk illusjon som heter måneillusjonen.

Ser stor ut

Forskere mener effekten kommer av at øyet sammenligner månen med nærliggende objekter som trær, fjell og bygninger.

– På mandag vil den stå opp i 16-tiden på ettermiddagen. Da vil den ligge lavt og man oppfatter den i forhold til størrelsen på trær og fjelltopper. Derfor vil den se mye større ut enn det den egentlig er, forteller Andresen.