Hopp til innhold

Små garasjer gir store skader på politibiler

Små garasjer og dårlig plass fører til store bulkekostnader på politibiler. – Unødvendig og dyrt, sier materialforvalter hos politiet.

Politigarasjen i Steinkjer

Samtlige biler i Steinkjer har sin egen plass. Om man ikke parkerer på riktig plass, blir det fort skader, sier materialforvalteren.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

– Det er mange karosseriskader som følge av parkering i alt for små garasjer. I Nord-Trøndelag er samtlige politigarasjer for små, sier Stig Lindstrøm, som er materialforvalter i fylket.

I 2016 brukte distriktet omtrent 350.000 kroner på utretting av bulkeskader og annen reparasjon av bilparken. I 2017 har man allerede passert 800.000 kroner.

– I fjor var summen lav. Vi hadde ikke de store uhellene som koster mye, men mange av skadene kommer som følge av parkeringssituasjonen. I Steinkjer er det plass til elleve biler, og da har alle faste plasser. Skulle man parkere feil bil på feil sted, er sannsynligheten stor for et uhell, sier Lindstrøm.

– Liv og helse er viktigst

Tall NRK har skaffet viser at fem av tolv politidistrikt i Norge i fjor brukte omtrent 8.500.000 kroner på utretting av skader på politibiler.

Av de fem distriktene, hvor tall er oppgitt for 2016, er det Oslo politidistrikt som har den høyeste summen, hvorav 2.832.184 kroner. Agder og Innlandet følger etter med 2.254.000 og 1.850.000 kroner.

Vidar Johnsen

Vidar Johnsen i Politiets Fellesforbund synes kostnadene er forsvarlige med tanke på hvor ofte bilene er på veien.

Foto: Politiets Fellesforbund

Trøndelag har en samla sum på 1.264.623, mens Troms ligger på kun 98.529.

Vidar Johnsen er leder i Politiets Fellesforbund i Trøndelag, og synes ikke kostnadene er spesielt høye.

– Man må ta i betraktning hvor mye en politibil er ute på veien, og også hva den brukes til. En sjelden gang bruker man bilen som verktøy for å hindre ulykker. Jeg har selv ofra bilen for å hindre store uhell. Liv og helse har alltid høyest prioritet, sier han.

Ønsker seg nye garasjer

Elin Agdestein utenfor Sundvolden Hotel

Elin Agdestein sier det ikke er umulig å få nye garasjefasiliteter for politiet i Trøndelag.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I Nord-Trøndelag mener materialforvalteren at samtlige politigarasjer er for små. I løpet av året har de skiftet ut store deler av bilparken, og selv om nye biler er vel og bra, så koster de små skadene desto mer.

– Ødelegger man ei billykt som følge av en parkeringsskade, så er det fort 7000 kroner. En bulkeskade på ei dør er fort 40.000, og da skjønner man at summen fort blir høy, sier Lindstrøm.

Han mener nye garasjer ville vært økonomisk hensiktsmessig.

Stortingspolitiker Elin Agdestein (H), sier reformen åpner for nettopp dette.

– Jeg mener politiet nå bør utnytte de midlene sammenslåinga frigjør, og kreve bedre lokaler om de trenger det. Det skal være mulig, sier hun til NRK.

Politibil i grøfta

I vinter havnet et av politiets kjøretøy i grøfta under utrykning. Slike skader blir fort mange hundre tusen kroner, ifølge Stig Lindstrøm.

Foto: Rita Kleven/NRK