Små babyer blir lettere beinskjøre

En ny studie viser en sammenheng mellom lav fødselsvekt og risikoen for å få osteoporose senere i livet.

Baby sover

For tidlig fødte barn med lav fødselsvekt har økt fare for å bli beinskjøre når de blir eldre, viser forskningen fra NTNU. Illustrasjonsbilde.

Foto: ScanStockPhoto

– Studien vår viser at både de som er født for tidlig med en svært lav fødselsvekt, og de som ble født til termin, men var små da de ble født, hadde lavere beinmasse enn kontrollgruppen, som ble født til termin med normal vekt, sier lege og stipendiat Chandima Balasuriya ved NTNU og St. Olavs Hospital i Trondheim til Gemini.no

Norske kvinner er blant de mest beinskjøre i verden. Nesten halvparten av alle kvinner her til lands vil få lårhals-, arm- eller ryggbrudd i løpet av livet.

Men beinskjørhet øker også blant menn, viser undersøkelser.

Kalsium

I løpet av de siste ukene av svangerskapet overføres det store mengder med kalsium til fosteret. Kalsium er et mineral som kroppen blant annet bruker til å styrke beinmassen.

Det var Gemini som først omtalte denne saken.

Undersøkelsene viste at barna som ble født for tidlig får lavere beinmasse som voksne sammenlignet med dem som ble født til termin. Også de som ble født til termin, men som hadde lav fødselsvekt, også hadde lavere beinmasse.

Løpende gutter

Aktivitet i barndommen kan forebygge beinbrudd som voksen.

Foto: Sigrid Olsson / Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no
Melk

Melk er en god kilde til kalsium. Ernæringsfysiolog Ellen Hovland anbefaler tre glass om dagen for å få i seg nok av mineralet.

Foto: Jarle Nyttingnes / melk.no

Forskerne mener disse funnene er viktige fordi beinmassen er avgjørende for om vedkommende kan utvikle osteoporose, eller beinskjørhet, i voksen alder.

Mat og trening

Men heldigvis kan man økte beinmassen med riktig kosthold og trening.

– Barn med lav fødselsvekt bør gis en diett som er rik på kalsium, vitamin D og protein. Dette, i kombinasjon med trening som styrker beinbyggingen, kan bidra til å redusere risikoen for beinbrudd senere i livet, sier Balasuriya til nettstedet.