NRK Meny
Normal

Sluttet å gi dyrene mat før jul i 2014

Den tiltalte bonden i 30-årene lot de 92 dyrene sine stå i tre måneder uten mat før de ble funnet døde i fjøset på Jøa i Fosnes kommune 20. mars i fjor.

Døde dyr i fjøset på Jøa

Slik så det ut inne i fjøset på Jøa da politiet kom dit i mars i fjor.

Foto: Politiet

Mannen er tiltalt for grovt brudd på loven om dyrevelferd, og risikerer inntil tre års fengsel. Bonden har drevet gården på Jøa i flere år, og Mattilsynet hadde lite å utsette på måten han skjøttet dyr og gårdsdrift på. Men mot slutten av 2014 skjedde det noe.

Faren ble syk

Faren hadde alltid hjulpet til i fjøset og på gården ellers, men utover året ble han stadig vanskeligere.

– Det ble mer og mer kritikk og krangel, og det var nesten som terror, sa den tiltalte til retten.

Det viste seg at faren var blitt syk, og like før jul 2014 gikk tiltalte inn i en slags boble. Han klarte ikke å tenke over konsekvensene av at han ikke ga dyrene mat. Bonden tenkte hver dag at han skulle gå i fjøset og gi dyrene mat, men gjorde det ikke.

– Jeg bare utsatte og utsatte det, og gjorde ikke noe om dagene. Jeg tok på meg fjøsklærne for å lure kona, men jeg gikk bare og satte meg ned et sted ute, forklarte han i Namdal tingrett mandag ettermiddag.

Henter ut døde kyr på Jøa

92 døde storfe ble hentet ut av fjøset.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Stoppet kona

Den tiltalte mannen i 30-årene stoppet også kona fra å gå i fjøset da hun etter hvert fattet mistanke om at noe var galt.

– Jeg sluttet å tenke på å gå i fjøset da jeg forstod at det var gått galt, sa han i retten.

Han stengte også av vannet til dyrene etter at det oppstod en vannlekkasje, men han gikk aldri inn i fjøset for å sjekke.

– Helt forferdelig

Den tiltalte kunne ikke gi noe klart svar på når de 92 dyrene døde i fjøset på Jøa. Men i slutten av februar var det helt stille der inne. Først den 20. mars kom representanter fra politiet og Mattilsynet på besøk og oppdaget tragedien.

Han forklarte dyremishandlingen med farens sykdom og det som skjedde rundt han. Bonden orket ikke å tenke på dyrene og deres lidelse.

– Jeg hadde mer enn nok med meg selv. Det er bare tragisk, og det er helt forferdelig det som har skjedd med dyrene, forklarte han i tingretten.

Bonden sa han aldri mer skal drive med dyrehold, og sa i retten at han synes det er helt greit å få forbud mot å ha dyr for all framtid.