NRK Meny
Normal

Slutter som økobonde

Økobonde Jan Kristiansen fra Sparbu slutter med økologisk drift. Bare litt over åtte prosent av bøndene i Trøndelag driver nå økologisk.

Økobonde Jan Kristiansen
Foto: Håvard Zeiner / NRK

 Regjeringa vil at flere skal satse på økologisk landbruk. Innen 2015 er målet at 15 prosent av bøndene skal satse på økologisk drift.

Slutter etter seks år

Bonde Jan Kristiansen på Sparbu er en av dem som har drevet gården sin delvis økologisk de siste seks årene. Nå går han tilbake til konvensjonell drift, fordi inntjeningen på de økologiske produktene har vært for dårlig.

I følge forskningsresultet fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning tjener bønder som driver økologisk mer enn de som ikke gjør det. Det har ikke korn- og grisebonde Jan Kristiansen merket noe til. Han har vært bonde i 25 år, og har drevet gården delvis økologisk de siste seks årene.

Omfattende regelverk

Bare fire prosent av bøndene i Norge har gått over til økologisk drift, mens det er noe flere i Trøndelag.

Fylkesagronom Eva Pauline Hedegart i Nord-Trøndelag sier det ikke er pengene det står på, men heller det omfattende EU-regelverket. Bare Mattilsynets veiledning til økologisk landbruk er på nesten 100 sider, som kommer i tillegg tilet stort antall skjemaer. Hedegart mener dette sannsynligvis skremmer en del bønder bort fra å drive økologisk.

De to siste årene er det brukt 76 millioner kroner til utviklingstiltak innen økologisk landbruk i Norge.