NRK Meny
Normal

Slutter med økologisk jordbruk

17 trønderske gårdsbruk har til nå i år sluttet med økologisk produksjon.

Økologisk kjøtt
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det er tall fra Debio som viser at stadig flere økologiske bønder velger å slutte.

Rådgiver ved Trøndelag forsøksring, Trond Ristad, tror det skyldes et stadig strengere regelverk for økologisk jordbruk.

Store investeringer

- Det kommer strengere krav til driftsbygninger for de som driver økologisk. Det er ikke alle bruk som økonomisk kan forsvare så store investeringer, sier Ristad.

Som rådgiver for økologisk jordbruk ved Trøndelag Forsøksring reiser Trond Ristad rundt til etablerte jordbrukere som driver økologisk i trøndelagsfylkene.

Han forteller at stadig flere som har drevet med økologisk kjøttproduksjon enten går tilbake til konvensjonell jordbruksdrift eller kun satser på økologisk melkeproduksjon.

- Det dreier seg om rammebetingelser. Økologisk kjøttproduksjon har vært for kostnadskrevende i forhold til den betalinga det har vært mulig å få, sier Ristad.

Løsdrift

Fra 1. januar 2011 kommer kravet om løsdrift i økologisk melke- og storfeproduksjon, noe som betyr at dyrene ikke lenger kan være oppbundet. Dette kommer til å kreve store investeringer for mange bønder, og utgjør en særlig utfordring i Trøndelag hvor mange fortsatt har kyrne sine på bås. Leder for Norges Bondelag, Bjarne Undheim mener dette kommer til å føre til enda flere omlegginger av økologiske gårdsbruk.