Bilistene har betalt 1,2 milliarder kroner i bompenger. Klokka 12 stod ministeren klar med blomster til den siste som passerer før bommene slukkes.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var glad for å skru av strømmen på bomstasjonene.
Foto: Jørgen Leangen / NRK– Det føles veldig godt når vi kan avslutte bompengeinnkreving. Dette er jo en vei som bilistene har betalt ned fullt og helt, og det er snakk om mye penger, sier Solvik-Olsen til NRK.
Det at bompengene avverges blir som til et slags skattelette, noe samferdselsministeren tror vil bidra til at området her blir et mer attraktivt sted å bo og drive virksomhet.
NRK sendte direkte fra seremonien fra klokka 11:45 med bilister og feststemte politikere.
LES OGSÅ: Bertil har betalt 180 000 i bompenger
Festdag
– Det er en festdag for både skauninger og orkdalinger og lenger vest også i og med at vi slukker bomstasjonene både i Skaun og Orkdal, sier tidligere ordfører i Skaun, Asbjørn Leraand (Ap).
– Dette blir en festdag, skriver også ledelsen i Bomvegselskapet E39 Øysand – Thamshamn. De spanderer kake, kaffe og brus flere steder i Skaun for å markere at det blir gratis å passere.
Både samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og tidligere samferdselsminister Odd Einar Dørum er med når strømmen skrus av på Øysand tirsdag formiddag.
Kjørte strekningen 30 ganger daglig
Lastebilsjåfør Roald Tangvik er en av dem som har bidratt mye til den nye veien. Han har kjørt strekningen frem og tilbake ca. 30 ganger daglig, og fikk derfor overlevert en blomsterbukett av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under stengingen.
– Jeg har kjørt her såpass ofte at jeg har betalt ganske mye for denne blomsterbuketten, sier Tangvik med et smil om munnen.
Han, i fellesskap med mange som bruker denne veien flittig, er veldig glade for at strekningen endelig blir bompengefri.
93 millioner kjøretøy har passert
Bra med trafikk gjennom bomstasjonen på Øysand tirsdag morgen. Fra klokka 12 slipper alle å betale bompenger.
Foto: Morten Andersen/NRKOver 93 millioner kjøretøy har passert gjennom bomstasjonene siden de ble åpnet.
Den første bomstasjonen ble satt opp på den gamle E39-traseen i 2002. Da ny veg ble åpnet i 2005 ble det åpnet to nye bomstasjoner i 2005.
60 prosent av vegen er finansiert ved hjelp av bompenger.
– Jeg tror at de faktiske kostnadene for å være med på spleiselaget er en dyrere måte å finansiere veg på, enn gjennom statlige penger, sier Asbjørn Leraand.
Bilistene har betalt 1,2 milliarder kroner i bompenger siden starten for 14 år siden. Tirsdag er siste dag med bompenger.
Foto: Linda Bjørgan / NRK