Hopp til innhold

Slurver med barnesikring i bilen

Mange foreldre sikrer ikke barna sine når de henter og bringer i barnehagen.

Barn i barnesete

Ikke alle foreldre tar seg tid til å plassere barna i barnebilsete.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

I en ny undersøkelse utført blant 1600 ledere i landets barnehager oppgir 61 prosent at de har sett foreldre som ikke sikrer barna i barnesete.

Foreldre har det for travelt

Bjørnar Fjeldvær kommer til Berg private barnehage i Trondheim med datteren Maiken, snart 2 år. Hun er solid sikret i trepunkts barnebilsete. Det gjelder de aller fleste barna, men Bjørnar Fjeldvær er ikke overrasket over at foreldre iblant slurver med sikringa.

– Jeg vil tro det er dersom det er 100 meter til butikken eller lignende at slikt kan skje, sier han.

Bjørnar Fjeldvær

Bjørnar Fjeldvær med datteren Maiken.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

De fleste barna i denne barnehagen blir kjørt av foreldrene før de fortsetter til jobb, og også her har personalet observert foreldre som har slurvet med sikringa.

– Iblant ser vi at noen foreldre har det travelt, barna blir hentet raskt og plassert i forsetet, men det er heldigvis veldig sjelden, sier førskolelærer Line Karlsen.

Barnesetet er der, men brukes ikke

Line Karlsen

Line Karlsen er førskolelærer i Berg private barnehage.

Foto: Anders Ulvolden / NRK
Lena Jensen,

Lena Jensen er leder i Foreldreutvalget for barnehager.

Foto: Anders Ulvolden / NRK
Kari Sandberg

Kari Sandberg er direktør i Trygg Trafikk.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

En undersøkelse som er utført av Trygg Trafikk og Foreldreutvalget for barnehager viser at av 1600 barnehagestyrere har 61 % sett foreldre som ikke har sikret barna sine når de forlater barnehagen i bil.

– Det er dessverre altfor mange foreldre som ikke sikrer ungene sine verken når de kjører til eller fra barnehagen, sier Lena Jensen som er leder i Foreldreutvalget for barnehager.

Sikring er påbudt

Foreldre er pålagt å sikre barn med eget utstyr i bilen til barna er 135 cm høye og barneseter har i dag en naturlig plass i alle småbarnsforeldres biler.

Men de er slett ikke alltid i bruk i en travel hverdag.

– Å sikre barna riktig kan i verste fall være forskjellen på liv og død. Få barn dør i bilulykker i dag, men av dem som omkommer er de fleste sikret feil, sier Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk.

Trygg Trafikk:

«Ved kollisjon eller kraftig oppbremsing vil et usikret barn bli kastet rundt i bilen, eller ut av den, med alvorlig skade eller døden til følge. Dette kan skje selv i lave hastigheter, og like fort på korte som lange turer. Husk derfor alltid å sikre barna i utstyr som er godkjent og montert etter produsentens anvisninger.»